ISTARSKA VLAST TRAŽI RABLJENA VOZILA

Tek kad su se pohvalili koliko su uštedjeli doznali smo koliko su trošili

08.09.2014 u 15:54

Bionic
Reading

Racionalizacijom troškova voznog parka, Istarska županija planira uštedjeti milijun kuna u dvije godine, a ušteđeno će, kažu, usmjeriti u razvoj. Naime, u IŽ-u su odlučili za daljnje 'rezanje' troškova pa se novim natječajem za najam službenih vozila traže rabljena vozila, i to pet malih gradskih automobila, trinaest srednje klase, a odreći će se pet limuzina

Postojeći ugovor o najmu vozila istječe krajem godine, a djelomičnom nabavom rabljenih automobila uštedjet će se više od 10 posto na godišnjoj razini na troškovima najma automobila, 20 posto na troškovima održavanja i goriva i 20 posto na troškovima službenih putovanja, čime bi se godišnje uštedjelo oko pola milijuna kuna, odnosno milijun kuna za dvije godine.

Natječajem je predviđeno da se broj limuzina više srednje klase smanji, sa sadašnjih sedam na samo dvije, i to rabljene. Pored ta dva automobila, u najam se planira uzeti još pet rabljenih malih gradskih automobila do dvije godine starosti te trinaest automobila srednje klase.

'Mala gradska vozila do dvije godine starosti nabavljaju se jer su bitno jeftinija od novih, a ne prelaze puno kilometara na godišnjoj razini pa troškovi za održavanje neće biti visoki. Vozila srednje klase nabavljaju se nova, jer za razliku od onih gradskih, prelaze veću kilometražu na godišnjoj razini pa bi kod starijih vozila troškovi održavanja, s obzirom na broj kilometara koji pređu na godišnjoj razini, bili znatno viši. Vozila koja su trenutačno na raspolaganju Istarskoj županiji bit će vraćena', priopćeno je iz Kabineta župana Valtera Flega, gdje su se pohvalili i činjenicom da su nakon potpisanog novog kolektivnog ugovora početkom ove godine mjesečni troškovi prijevoza s posla i na posao smanjeni sa 93.981,50 kuna na 35.145,02 kuna, što na godišnjoj razini donosi uštedu veću od 700 tisuća kuna.

Procijenjena vrijednost nabave iznosi 747.500 kuna na godišnjoj razini, a nabava novih vozila, kako javljaju iz županova Kabineta, provest će se u skladu s pravilima otvorenog postupka javne nabave automobila putem operativnog leasinga.

Kako objašnjavaju, radi se o nastavku racionalizacije poslovanja Istarske županije, čime je već do sada, na plaćama i putnim troškovima zaposlenika te energiji, ukupno ušteđeno oko sedam milijuna kuna koji su uloženi u nove poticaje i nove projekte u gospodarstvu, u zdravstvenu skrb, europske projekte i školstvo te zaštitu okoliša i povećanje energetske učinkovitosti.