NOVI PRIJEDLOG RJEŠENJA KRIZE

Tehnička vlada ostaje do imenovanja nove

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 02.07.2009 13:41
  • Objavljeno 02.07.2009 u 13:30
SJEDNICA VLADE VLADA IVO SANADER OSTAVKA

SJEDNICA VLADE VLADA IVO SANADER OSTAVKA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Prihvati li Sabor ostavku premijera, vlada će i dalje obavljati tehničke poslove do imenovanja nove vlade, rješenje je koje je s današnje sjednice predložila Vlada premijera u ostavci Ive Sanadera kroz izmjene Zakona o Vladi

Po sadašnjim odredbama, ako Sabor prihvati ostavku premijera, raspušta i vladu. Nova zakonska odredba, međutim, omogućuje rad tehničke vlade do imenovanja novog premijera, odnosno premijerke i potvrđivanja nove vlade u Saboru, nakon što Predsjednik Republike da mandat novom mandataru.

Predložene zakonske izmjene Sanader na sjednici nije uopće komentirao, a kratko je obrazloženje dao samo državni tajnik Središnjeg državnog ureda za upravu Antun Palarić.  'Izmjene se predlažu kako bi se ispravila pravna prazninu i spriječilo gramatičko tumačenje da u trenutku ostavke premijera nema Vlade, da nema tko upravljati zemljom. Ovo je uobičajeno rješenje u svijetu - vlada nastavlja raditi u ostavci dok se ne imenuje nova jer zemlja mora imati nekoga tko obavlja izvršnu vlast', kazao je Palarić.

Zakonom se ukida i njegov Središnji državni ured, a Vlada na odlasku predlaže umjesto toga osnivanje novog ministarstva uprave. Ta je promjena regulirana i predloženim izmjenama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu središnjih tijela državne uprave, a obrazlaže se potrebom učinkovitije provedbe reforme državne uprave, povezane s pregovorima o pristupanju EU.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi