ODNOSI PREKINUTI 1979.

Teheran uspostavio tajne kontakte s Washingtonom

04.02.2013 u 15:02

Bionic
Reading

Od početka 2013. godine predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani je već dva puta tajno boravio u SAD-u, gdje je uspostavio kontakte s administracijom Baracka Obame, unatoč činjenici da su službeni odnosi između te dvije zemlje prekinuti 1979. godine, doznaje talijanska agencija Nova

Objavila je to danas ekskluzivno talijanska novinska agencija Nova, specijalizirana za pitanja Bliskog istoka i Balkana. Izvori agencije iz Teherana objavili su da su izbori koji će se održati u lipnju, 'u ključnom momentu za sudbinu Islamske Republike, oslabljene zbog oštrih sankcija sa Zapada' uvjerili vrhovnog vođu iz Teherana, ajatolaha Alija Hamneija, da uspostavi tajne i direktne kontakte s američkim predsjednikom Obamom.

Predsjednik parlamenta u Teheranu, Ali Larijani, je najautoritativniji savjetnik Hamneija za pitanje nacionalne sigurnosti. U Washingtonu, Larijani je dogovorio sa State Departmentom nominiranje dvojice oponomoćenika za pregovore. Izvori agencije navode da je Larijani nominirao Mustafu Dawlatyara, trenutno na čelu Instituta za političke i međunarodne studije. Daylatayar je prethodno bio predstavnik Teherana u Ujedinjenim narodima i 'ima dobre odnose s diplomatima i političarima iz SAD-a'.

On je također pobornik kompromisa po pitanju nuklearne energije koji bi dozvolio Iranu da proizvodi električnu energiju, ali pod kontrolom grupe država i Agencije Ujedinjenih naroda za atomsku energiju.