kriza na 'čizmi'

Talijanski premijer daje ostavku, pada vlada

20.08.2019 u 16:15

Bionic
Reading

Talijanski premijer Giuseppe Conte rekao je u utorak kako će tijekom današnjeg dana predati ostavku predsjedniku Sergiu Mattarelli

redsjednik talijanske vlade Giuseppe Conte rekao je u utorak da rad njegove vlade 'ovdje završava', zbog razilaženja s potpredsjednikom vlade i ministrom unutarnjih poslova Matteom Salvinijem.

'Kriza koja je u tijeku neizbježno potkopava rad vlade, koji završava ovdje', rekao je Conte u govoru u Senatu.

On je optužio ministra unutarnjih poslova Salvinija da je 'neodgovoran' i da isključivo 'gleda vlastiti i interes svoje stranke'.

Također ga je optužio da 'izlaže zemlju ozbiljnom riziku', upozorivši napose na opasnost negativnog utjecaja na gospodarstvo.

Rekao je kako je šef Lige pokušavao izvući korist iz rastuće popularnosti u istraživanjima javnog mišljenja i izazvati prijevremene izbore.

  • +6
Giuseppe Conte Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Salviniji je prije dva tjedna rekao da želi okončati koaliciju s Pokretom pet zvijezda (M5S). Kasnije je ublažio izjavu ali je M5S rekao da je prekasno.

Sada se očekuje da će M5S pokušati formirati vladu s oporbenom Demokratskom strankom.

Ako to ne uspje, Italija bi već u listopadu ili studenom mogla na prijevremene izbore.

Salvini je 8. kolovoza raskinuo savez svoje stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S, antisistemski) Luigija Di Maija.

  • +10
Matteo Salvini Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Rekavši da je umoran od svađe sa saveznikom s kojim se napose sporio zbog velikih projekata kao što je izgradnja brze željezničke pruge Lyon - Torino, objavio je da više nema većinu i zatražio raspisivanje izbora već najesen, oslanjajući se na popularnost u anketama (36 do 38 posto potpore).

No Giuseppe Conte, odvjetnik nepoznat široj javnosti, koji je lani preuzeo dužnost predsjednika vlade, zatražio je na to da se postupak provede u parlamentu.

Protiv svakog očekivanja, M5S i oporbena Demokratska stranka (PD) odbili su raspravljati o glasovanju o povjerenju pa sada njihovi političari otvoreno govore o formiranju koalicije između sebe kako bi marginalizirali Salvinija.