salvini pozdravio akciju

Talijanska mafija uzela milijune od novaca za migrante

02.07.2019 u 15:36

Bionic
Reading

Lažne humanitarne organizacije povezane s talijanskom mafijom 'Ndranghetom uzele su milijune eura od javnih fondova nakon što su dobile tendere za prihvat migranata, objavila je talijanska financijska policija.

The Guardia di Finanza objavila je u izjavi da je uhićeno 11 ljudi. Jedna osoba je ostala u pritvoru, pet je u kućnom pritvoru a pet ne smije napustiti grad u kojem živi.

Između 2014. i 2018. pet humanitarnih organizacija dobilo je ugovore za prihvat migranata u sjevernim pokrajinama Lodiju, Parmi i Paviji vrijedne oko 7, 5 milijuna eura, objavila je policija.

Od te su svote osumnjičeni, koji su optuženi za prijevaru i pranje novca, uzeli oko 4,5 milijuna eura za "osobne svrhe", navela je Guardia di Finanza.

Mafijaši 'Ndrangheta također su iskoristili humanitarne organizacije da izvade neke svoje članove iz zatvora, kako bi ih registrirali kao zaposlenike u tim organizacijama.

U Italiji nije rijetkost da nekim osuđenicima bude dopušteno služiti kaznu izvan zatvora ako rade za zajednicu ili njihov rad bude na  neki drugi način  društveno koristan.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini, koji hoće ograničiti migraciju i dugo vremena je optuživao humanitarne organizacije za uzimaju novac sustava za prihvat migranata, pozdravio je policijsku akciju.

"Manje (migrantskih) dolazaka i manje novca za (profesionalni) prihvat migranata: na taj način štedimo novac, branimo Italiju i ulažemo u zapošljavanje više policije. Party je gotov", poručuje Salvini u tvitu.