balkanska ruta

Počele djelovati slovensko-talijanske policijske ophodnje zbog migranata

01.07.2019 u 18:09

Bionic
Reading

U ponedjeljak su u graničnom pojasu Slovenije i Italije počele djelovati mješovite ophodnje policija dviju država, čime one žele smanjiti ove godine pojačani migrantski tok i dati signal odvraćanja onim migrantima koji se kreću tzv. balkanskom rutom prema zapadnoj Europi

Mješovite ophodnje, sastavljene od dva talijanska i dva slovenska policajca, počele su djelovati temeljem sporazuma o prekograničnoj policijskoj suradnji, a trebale bi djelovati iduća tri mjeseca, do 30. rujna, na zelenoj granici i na područjima gdje su nekad bili granični prijelazi, objavilo je ravnateljstvo slovenske policije, dodavši da uvedene mjere za bolju kontrolu migracijskih putova neće imati utjecaja na redovit promet i regularne putnike.

Zajedničke ophodnje će u 10-kilometarskom graničnom pojasu patrolirati dva do tri puta tjedno kako bi spriječavali ilegalne prijelaze međusobne granice dviju država, koje su obje u Schengenskom prostoru. Policajci koji su u ophodnji nađu na teritoriju susjedne države bit će naoružani, ali bez policijskih ovlasti za djelovanje koje imaju kod kuće, a pomagat će u koordinaciji i razmjeni informacija u slučaju uhićenja ilegalnih migranata tijekom ophodnji.

Policijske uprave Koper i Nova Gorica, na kojima je ove godine bio povećan promet migranata u smjeru Italije, navele su kako smatraju da će mješovite patrole biti i snažan signal odvraćanja migranata od puta prema Italiji, tako da bi i pritisak na hrvatsko-slovensku granicu trebao postupno biti smanjen.

Prema podacima slovenske policije, ove je godine u Sloveniji zabilježeno ukupno oko 5300 ilegalnih prelazaka granice, što je dvije tisuće više nego u istom razdoblju lani, a polovica uhvaćenih migranata vraćena je u Hrvatsku. Povećan je i broj onih koji se kreću prema Italiji. Ove je godine je na području policijskih uprava Koper i Gorica privedeno 1827 migranata, što je 400 više nego lani. Formiranje i početak djelovanja zajedničkih ophodnji pozdravio je u ponedjeljak slovenski predsjednik Borut Pahor.

Primajući izaslanstvo slovenske manjine iz Trsta koje ga je informiralo o svom političkom i gospodarskom položaju i željama, Pahor je pozdravio uspostavu zajedničkih policijskih ophodnji, uz upozorenje da ta granica i dalje mora biti otvorena "u korist naroda obiju država i naroda", objavio je Pahorov ured.

Prošlog je tjedna najava o uspostavi zajedničkih policijskih ophodnji na granici izazvala i dosta negativnih komentara, osobito nakon što je talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini kazao da će Italija, ne budu li takve patrole uspješne u onemogućavanju ilegalnih ulazaka u Italiju iz Slovenije, na granici postaviti "fizičke barijere, odnosno žičane prepreke".

Slovenske nevladine udruge koje se bave migrantskom i izbjegličkom problematikom u ponedjeljak su ocijenile da zajedničke patrole na granici Slovenije i Italije nisu opravdane malim povećanjem broja migranata u usporedbi s lanjskom godinom, te navele kako sumnjaju da je možda riječ o prvoj fazi pred uvođenje pravih graničnih kontrola i postavljanje žičane ograde na do sada otvorenoj granici za promet roba, ljudi i kapitala.

  • +12
Migranti na GP Maljevac Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Policija to međutim energično negira.

"Mješovite ophodnje na unutarnjim granicama Schengena predstavljaju oblik tješnje policijske suradnje, a nikako nisu znak ponovnog uvođenja granične kontrole, kazali su Viljem Toškan i Marjan Štubljar iz slovenske policijske uprave.

Dodali su da će patrole djelovati u 10-kilometarskom pojasu uz granicu s Italijom, izlazit će na teren četiri puta na tjedan, od čega u pravilu tri puta na slovenskoj stranji granice, a jednom na talijanskoj strani.

Dogovoren je i jezik komunikacije, odnosno sporazumijevanja, a uz talijanski i slovenski to će biti engleski jezik.

Gostujućim policajcima koji sudjeluju u ophodnji na susjednoj strani upotreba oružja bit će dopuštena samo u slučaju samoobrane, priopćila je slovenska policija