JOŠ RAZMIŠLJAJU O ZABRANI

Talijani u strahu od jeftinih radnika iz Hrvatske

01.07.2013 u 17:45

Bionic
Reading

Predsjednik talijanske regije Veneto Luca Zaia, koji je zatražio zatvaranje talijanskog tržišta rada za hrvatske radnike na dvije godine, u ponedjeljak je pozdravio ulazak Hrvatske u Europsku uniju ali i ponovno izrazio svoju zabrinutost zbog mogućeg priljeva jeftinije radne snage iz Hrvatske

'Dobro došla Hrvatska, dobrodošlica hrvatskom narodu u zajedničku europsku kuću. Nadam se da vašim ulaskom možemo poboljšati ovu Uniju, učiniti je učinkovitijom i pravednijom, a ne birokratskim kolosom koji se dodaje na stare i zahrđale talijanske administrativne mehanizme, već entitetom kojega ljudi koji ga čine mogu osjetiti svojim. Europu naroda prije nego država, a koju još uvijek nastojimo izgraditi', rekao je Zaia pozdravljajući u ponedjeljak ulazak Hrvatske u EU.

Hrvatska je, istaknuo je Zaia, 'zemlja kojoj se osjećamo bliski zbog dubokih povijesnih i kulturalnih veza, odnosa suradnje između dvije obale Jadrana u kojima smo se posljednjih desetljeća angažirali na zaštiti i valorizaciji umjetničke baštine venecijanskog porijekla u Istri i Dalmaciji'.

'Uvijek sam bio uvjeren, a i dalje sam, da zemlja koja, iako nije u potpunosti otklonila rane sukoba iz kojega je došla njegova neovisnost, uspije izgraditi suvremenu demokraciju i obnoviti se u tako kratkom vremenu, mora biti neizbježan sugovornik u okviru kontinenta. Uvijek sam to smatrao, pa i u funkciji predsjednika skupine za teritorijalnu suradnju 'Euregio bez granica', kojom su regije sudionici i one koje su težile biti uključene, među kojima i hrvatska Istra, prve konkretno pokrenule put europske integracije'.

Zaia se potom osvrnuo na vruću temu koju je otvorio prije mjesec dana zatraživši od talijanske vlade uvođenje moratorija na zapošljavanje hrvatskih radnika u Italiji, navodi ANSA. 'To uopće nije inicijativa protiv Hrvatske, kako je to netko pokušao to prikazati, nego jedna i više nego legitimna zabrinutost, želja da se spriječi da poremećaji na tržištu rada, koje razdoblje krize kroz koju prolazimo čini još opasnijim, odmah dovedu do neugodnih napetosti i nerazumijevanja. Naučimo jačati prijateljstvo i veze koji ujedinjuju naše narode, ne skrivajući, međutim, stvarne probleme. A priljev jeftinijih hrvatskih radnika koji bi mogli krenuti prema Venetu, gdje je već 200.000 nezaposlenih, može nedvojbeno predstavljati problem i moguću zamku, poglavito za naše mlade koji traže povremenu radnu alternativu u sezonskim poslovima, a što, čini mi se, Lettina vlada podcjenjuje. Nastavit ću se boriti da se sačuva ta mogućnost rada za naše mlade', rekao je Zaia, član stranke Liga Veneta–Lega Nord, koji je od 2008. do 2010. godine, kada je izabran za predsjednika regije Veneto, bio ministar poljoprivrede u vladi Silvija Berlusconija.

Talijanska vlada još uvijek nije objavila hoće li zatražiti dvogodišnji moratorij na slobodno zapošljavanje radnika iz Hrvatske po njezinu ulasku u EU. Za dvogodišnji moratorij na slobodno zapošljavanje radnika iz Hrvatske zasad su se izjasnile samo dvije talijanske regije, Veneto i Lombardija.

Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu je u odgovoru za Hinu reklo da još nije dobilo obavijest od nadležnih talijanskih tijela o mogućim ograničenjima vezanim uz zapošljavanje radnika hrvatskog državljanstva u Italiji nakon ulaska Hrvatske u EU, te da će objaviti svaku obavijest vezanu uz navedenu problematiku.

Vlade europskih zemalja imaju pravo nakon ulaska nove članice zaštititi svoje tržište rada moratorijem na slobodno zapošljavanje radnika iz zemlje pristupnice.

Dosad je devet zemalja objavilo da će iskoristiti to pravo, dok je 12 zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja.