MIŠLJENJE TRIBINAŠA

Talijani nisu posebno dobri, ali su opasni

28.05.2012 u 18:00

Bionic
Reading

Svjetski prvaci iz 2006. godine, Talijani, bit će drugi protivnici Hrvatskoj na predstojećem Euru što će se igrati u Ukrajini i Poljskoj. Kolika je snaga 'azzurra' danas, teško je procijeniti

Na našem interaktivnom web communityju Tribina.hr predstavljamo protivnike 'kockastih' u skupini. Italija je naš drugi protivnik, a zanimljivo je pročitati analize na našem portalu Tribina.hr kako čitatelji procjenjuju trenutnu snagu naših susjeda.

'Italiju se nikada ne smije podcijeniti jer tek tada postaju opasni. Ipak, očit je pad kvalitete Serie A i silni problemi koje su imali najjači talijanski klubovi. Juventus se napokon vratio starim izdanjima nakon izbacivanja u Serie B, Milanovu su sezonu obilježile ozlijede, Inter je prošao pravu kalvariju itd. Činjenica je da su nositelji kvalitete u talijanskim klubovima postali stranci, a da se talijanski igrači ne uspijevaju nametnuti kao nositelji igre u velikim klubovima iz ostalih liga petice. Iznimke koje potvrđuju pravilo su Rossi iz Villareala i Balotelli iz Man Citya, no Rossi je zbog teške ozlijede van stroja cijele sezone, a Balotelli je preekscentričan tip da bi bio nositelj igre reprezentacije, smatra Leader.

Na ovom tragu je i Hiperion koji pak smatra da je Italija u ovom trenutku daleko od svojih najboljih dana.

'Italija, velika reprezentacija od koje je trenutno ostalo samo ime. Lošim rezultatima i igrama na posljednja dva velika natjecanja reprezentacija Italije je svakako podbacila u svim očekivanjima. Naime četverostruki svjetski prvaci su na svjetskom nogometnom prvenstvu u Južnoj Africi svoj nastup iznenađujuće završili već u grupnoj fazi natjecanja. U skupini s Novim Zelandom, Slovačkom i Paragvajem nisu uspjeli upisati nijednu pobjedu, ostvarivši tek dva remija za mizerna dva osvojena boda.

Kao glavne karike ove reprezentacije svakako treba istaknuti vratara Gianluigia Buffona koji je sa svojih 113 nastupa rekorder u trenutnom kadru reprezentacije te treći u povijesti. Od njega se očekuje da svojim iskustvom unese dozu sigurnosti obrani Italije, ali prije svega da svojim vratarskim sposobnostima sačuva mrežu. Uz njega će svakako glavnu ulogu voditi i Andrea Pirlo koji je glavni motor i pokretač gotovo svake akcije Italije. Što je pokazao i u finalu svjetskog prvenstva protiv Francuske 2006. godine.'

Tribinaš Losovius najveću prijetnju, ali i problem, vidi u srednjem redu Italije. Prema njegovom mišljenju Talijani nemaju adekvatnu zamjenu za veznjake koji igraju u prvom sastavu.

'Očekujem da će trojac u sredini činiti Pirlo-Marchisio-de Rossi (Motta), a o njihovom će učinku mnogo toga ovisiti. Osobno, prije bih stavio Mottu nego de Rossija, ali to je manje važnije od činjenice kako Talijani nemaju adekvatnu zamjenu ni za Pirla ni za Marchisija. Jednostavno, taj kalibar playmakera je samo Pirlo (Montolivo i Cigarini nisu ista klasa), a samo je Marchisio odličan univerzalni veznjak koji je defanzivno dobar, motorički sjajan, a ujedno se zna ubaciti u prostor te postići gol s distance (Nocerino je klasa ispod).

U obrani Talijani trebaju poslati poseban dopis Papi i tražiti za pokoju molitvu kako bi Chiellini bio potpuno spreman. Taj čovjek je od neprocjenjive važnosti! Niti jedan drugi talijanski centralni branič mu nije niti blizu motoričkim sposobnostima, a on je ujedno i vođa te jedinice. Zato se nadam kako će biti spreman i igrati poziciju stopera, a ne lijevog beka, kako je to činio u Juventusu. Na lijevom beku je trebao biti Criscito, koji je nezamjenjiv u Zenitu no kako je zbog skandala zbog namještanja rezultata izbačen s popisa, Talijani će imati velikih problema s lijevom stranom. Konkurencija za drugog stopera je jaka (Bonucci, Barzagli, Ranocchia...), pa vjerojatno se i sam Prandelli još dvoumi.'

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!