nema mira

Talibani opet prijete: Kršenje roka za povlačenje međunarodnih snaga otvara put za osvetu

01.05.2021 u 13:20

Bionic
Reading

Talibanski militanti u subotu su rekli da su međunarodne snage prekršile američko-talibanski sporazum o povlačenju snaga i da je to "otvorilo put" skupini da uzvrati

"Kako je prošao krajnji rok 1. svibnja za povlačenje stranih snaga iz Afganistana, ovo je kršenje u načelu otvorilo put mudžahedinima IEA-i (Islamski Emirat Afganistan - naziv koji za zemlju koriste talibani) da poduzmu sve protuudare koje smatraju prikladnim protiv okupatorskih snaga", stoji u izjavi talibana objavljenoj na engleskom jeziku.

Skupina je rekla da će njihovi pripadnici sada čekati odluku svog vodstva "u svjetlu suvereniteta, vrijednosti i viših interesa zemlje".

Sjedinjene Države službeno su u subotu počele povlačiti svoje vojnike iz Afganistana, čime privode kraju svoj najdulji rat.

Međutim, u mandatu bivšeg predsjednika Donalda Trumpa s talibanima je bio dogovoren rok za potpuno povlačenje 1. svibnja, dok je Joe Biden taj datum odredio kao početak povlačenja koje bi trebalo završiti do 11. rujna, 20. obljetnice napada na SAD.

Od postizanja američkog sporazuma o povlačenju, talibani se nisu izravno sukobljavali sa stranim vojnicima, ali su pobunjenici nemilosrdno napadali vladine snage na selu i provodili teror u urbanim područjima, u nedostatku mirovnog sporazuma između vlade u Kabulu i talibana.

Povlačenje američkih snaga samo je povećalo strah među afganistanskim stanovništvom. 

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani inzistira da su vladine snage, koje su mjesecima vodile većinu kopnenih borbi protiv talibana, "potpuno sposobne" kontrolirati pobunjenike. Dodao je da povlačenje također znači da talibani nemaju razloga za borbu.