preuzimanje vlasti

Talibani objavili novu prijelaznu vladu Afganistana

07.09.2021 u 18:21

Bionic
Reading

Tri tjedna nakon preuzimanja vlasti u Afganistanu talibani su u utorak objavili sastav dijela buduće vlade kojom će predsjedati Mohammad Hassan Akhund, jedan od utemeljitelja talibanskog pokreta

Suosnivač Abdul Ghani Baradar bit će drugi čovjek nove izvršne vlasti, rekao je Zabihullah Mujahid, glavni glasnogovornik skupine, na konferenciji za novinare u Kabulu.

Baradar, koji uživa ugled i poštovanje različitih talibanskih struja, vodio je pregovore s Amerikancima u Dohi koji su se završili povlačenjem stranih snaga iz zemlje.

Među drugim imenovanjima objavljenim u utorak navečer su mula Yaqoub, sin mule Omara, za ministra obrane i Sirajuddin Haqqani, čelnik mreže Haqqani za ministra unutarnjih poslova.

Amir Khan Muttaqi, talibanski pregovarač u Dohi, imenovan je ministrom vanjskih poslova.

"Vlada još nije kompletna", istaknuo je Mujahid, rekavši da će njegov pokret, koji je obećao "široku" vladu, pokušati "uzeti ljude iz drugih dijelova zemlje".

Međunarodna zajednica pozorno prati postupke talibana koji su se vratili na vlast dvadeset godina pošto ih je svrgnula koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama, upozorivši da će o islamističkom pokretu suditi po njegovim djelima.

Njegova obećanja, napose glede ženskih prava, zasad ju teško mogu razuvjeriti. Znak tog nepovjerenja jesu prosvjedi što su ih ovih dana u Kabulu organizirale aktivistkinje kojima su se pridružili Afganistanci koji su došli osuditi nasilje režima u Panširu.

Panšir, koji je dugo pružao oružani otpor i posljednji je pao pod talibansku vlast, "sada je siguran i ondje nema rata", rekao je talibanski glasnogovornik. 

Odgovarajući na upit o subotnjim prosvjedima koje su talibani ponegdje nasilu rastjerivali, istaknuo je da "još nisu obučeni" za upravljanje prosvjednim skupovima i pozvao prosvjednike da ih obavijeste o svakom okupljanju 24 sata ranije.