PREMOĆ U AFGANISTANU

Talibani nadomak zauzimanju strateški važnog grada Sangina

22.12.2015 u 10:16

Bionic
Reading

Dan nakon pogibije šest američkih vojnika pored baze Bagram, talibani su nadomak osvajanju strateški važnog grada Sangina u afganistanskoj pokrajini Helmand

Guverner pokrajine Mirza Khan Rahimi kazao je kako regularne postrojbe još uvijek pružaju žestok otpor, iako je pad Sangina samo pitanje sata budući da su talibani već zauzeli sve kontrolne točke na ulazu u grad, zapovjedništvo policije, guvernerov ured i zgradu u kojoj su bile smještene obavještajne službe.

Bitka za Sangin u nemirnoj pokrajini na jugu zemlje traje već nešto manje od godinu dana nakon što su okončane britanske operacije u Afganistanu prilikom koje je poginulo 450 britanskih vojnika, većinom upravo u okolici spomenutog grada.

 
Sangin je, inače, bio zapovjedno središte međunarodnih snaga u Afganistana i strateška poveznica između helmandske prijestolnice Lashkar Gah i gradova na sjeveru. Zauzimanje Sangina omogućit će talibanima veću pokretljivost prema sjeveru zemlje i prekidanje ključnih opskrbnih putova, ali i mogućnost dodatnog izvora financiranja, jer se Sangin smatra glavnim središtem za proizvodnju u preprodaji opijuma.