UKLJUČILI I EUROPSKU KOMISIJU

Taksisti podnijeli kaznenu prijavu protiv Butkovića: 'Ne radi posao i pogoduje Uberu'

06.03.2018 u 12:09

Bionic
Reading

Udruženja taksista iz Zagreba, Velike Gorice i Splita podnijela su kaznenu prijavu protiv ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, njegovog pomoćnika Marija Madunića i još pet odgovornih osoba u ovom ministarstvu zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno neprovođenja hrvatskih i europskih zakona te pogodovanja Uberu. Traže i ostavke

U njihovo ime postupak je pokrenula splitska odvjetnica Doris Košta, koja je na konferenciji za novinare objasnila da se radi o logičnom koraku nakon što se gotovo dvije godine dopisivalo s različitim institucijama i bezuspješno pokušalo postići vladavinu prava i funkcioniranje pravne države.

'Tražili smo da postupaju po zakonu, a umjesto toga dobili smo samo pojedinačne radnje protiv Uberovih partnera-vozača, a ne i tvrtke Uber iz Nizozemske ili Uber Croatia iz Hrvatske. S opsežnom dokumentacijom obratili smo se Ustavnom sudu, Vladu smo upozorili na nerad njezina ministarstva i njegovih odgovornih osoba, koje su bile dužne primjenjivati zakone, i donijeli jasne dokaze da Uber posluje mimo nacionalnog i europskog zakonodavstva', kazala je Košta.

Samo po njenim punomoćima i pokrenutim postupcima smatra se da su hrvatski taksisti oštećeni za više od četiri milijuna kuna te da je Uber ostvario imovinsku korist veću od 20 milijuna kuna, naglašeno je da su u obradi 'još stotine punomoći', a još uvijek nije stigao odgovor Ministarstva financija obračunava li se porez na 25 posto ukupnih prihoda, koliko Uber u startu naplaćuje od svojih partnera i iznosi u inozemstvo. U Hrvatskoj, kažu, u ovom trenutku djeluje više od dvije i pol tisuće legalnih taksista.

  • +4
Udruženje taxi prijevoznika pri HOK-u podnijelo tužbu protiv ministra Olega Butkovića Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

Osim ministra Olega Butkovića i njegovog pomoćnika Madunića, kazneno su prijavljeni još državna tajnica Nikolina Brnjec, drugi pomoćnik ministra Alen Gospočić, načelnik Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa Ivan Kvesić, voditelj Službe za cestovni prijevoz Dubravko Galić i voditelj Službe za socijalno gospodarstvo Saša Šolman.

'Oni ne mogu reći da ne poznaju zakone, svjesno su propustili djelovati i zabraniti rad Ubera na teritoriju Hrvatske. Možemo imati primjedbe na taksiste i na visinu ili način obračuna njihovih usluga, ali to se može regulirati - no ne smijemo dozvoliti da se u isto vrijeme busamo u prsa vladavinom prava i izbjegavamo sankcionirati nezakonite radnje. Kao da netko dila drogu i pušta ga se s argumentom da je jeftin i da su ljudi zbog toga sretni', kazala je Košta.

'Ne slažemo se s praksom da biramo ministre, a da oni u isto vrijeme ne obavljaju svoj posao, stoga smo u cijeli slučaj uključili Europsku komisiju i uskoro očekujemo njeno očitovanje. Nismo daleko ni od tužbe Europskom sudu pravde. Upravo ovaj sud prošle godine je usvojio tužbe taksista iz Barcelone i utvrdio da Uber ne obavlja nikakvu informatičku djelatnost, kao što je objašnjavao, a postoji i 16 pravomoćnih presuda Visokog prekršajnog suda u Zagrebu. Smjernice su jasne, ali umjesto toga Ministarstvo ide ispod pojasa i prijedlogom zakona pokušava legalizirati nezakonitu djelatnost; podilazimo svjetskoj sili i njenim gospodarskim interesima. Poznato je da ova tvrtka na tržište poput Hrvatske najčešće ulazi preko lobista, i to u pravilu bivših političara', objasnila je splitska odvjetnica.

  • +5
Taksisti u Ministarstvo predali nacrt prijedloga Zakona o prijevozu u cestovnom prometu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Udruženja taksi prijevoznika pri Hrvatskoj obrtničkoj komori Božo Miletić upozorio je da je Butkovićevo ministarstvo ovih dana počinilo ogroman propust jer je očigledno prekršilo proceduru u donošenju novog Zakona o cestovnom prometu.

'On je bio u javnoj raspravi od početka prosinca prošle godine i do kraja siječnja trebalo je odgovoriti na više od 70 tisuća stranica naših primjedbi i prijedloga, što nije učinjeno, a umjesto toga stigla nam je informacija da je konačni prijedlog zakona upućen Vladi i čak stavljen u hitnu proceduru. Radi se o postupku protivnom svim pravnim regulativama ove države', kazao je Miletić.

'Zahtijevamo i ostavku ministra Butkovića i njegovog pomoćnika Madunića te odgovornost ostalih službenika Ministarstva. Mogli su zaustaviti Uberovu platformu, no nije ih briga što ta tvrtka posluje protuzakonito te ignoriraju presude, mišljenje struke i sigurnost korisnika. Pogoduju stranom kapitalu na štetu preko dvije i pol tisuće obrtnika i njihovih obitelji, od kojih primaju svoje plaće. Novim zakonom sebi dodatno kopaju jamu', dodao je Madunić.

  • +12
Prosvjed taksista protiv Ubera ispred zagrebačke zračne luke Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX