borba s epidemijim

Tako to rade Nijemci: strože mjere zatvaranja u Bavarskoj od srijede do 5. siječnja

06.12.2020 u 16:02

Bionic
Reading

Njemačka savezna pokrajina Bavarska, u kojoj je dosad evidentiran najveći broj smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa na razini države, u nedjelju je najavila da će od srijede do 5. siječnja iduće godine uvesti strože mjere zatvaranja

Stanovnici Bavarske svoje će domove smjeti napuštati samo s valjanim razlogom, rekao je premijer te savezne države Markus Soeder na konferenciji za novinare, dodavši da će se u vrijeme Božića neke restriktivne mjere ublažiti, ali to pravilo se neće primijeniti i na proslavu Nove godine.

Premda je Njemačka tijekom ožujka i travnja uspjela staviti pandemiju pod kontrolu, trenutačno je suočena sa smrtonosnijim drugim valom, zbog čega je u cijeloj zemlji početkom studenoga uvedeno blaže zatvaranje, u sklopu kojega ne smiju raditi barovi ni restorani te se ograničavaju javna okupljanja.

  • +11
Koronavirus, Njemačka Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

Broj novozaraženih na dnevnoj bazi više se ne povećava tako brzo kao ranije, ali se može reći da stagnira s vrlo visokim brojkama. Tako je u srijedu u Njemačkoj zabilježen dosad najveći broj smrtnih slučajeva od posljedica covida-19 u jednome danu.

Po podacima Instituta za zarazne bolesti Robert Koch u nedjelju je broj potvrđenih novozaraženih slučajeva porastao za 17.767 na ukupno 1.171.323 osobe, a broj smrtnih slučajeva danas je 255. Od početka pandemije u Njemačkoj su od posljedica koronavirusa umrle 18.772 osobe, uključujući 4289 stanovnika Bavarske.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i državni čelnici u srijedu su odlučili da će restriktivne mjere na nacionalnoj razini produljiti do 10 siječnja. Među njima je i ograničenje privatnih okupljanja na pet osoba iz dvaju domaćinstava.