kriza na tajvanu

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo da su im oružane snage u borbenoj pripravnosti

04.08.2022 u 12:07

Bionic
Reading

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je u Taipeiju da su oružane snage zemlje u borbenoj pripravnosti te da nadziru svih šest područja manevara oko demokratske otočne republike kao i otoke dalje od obale

Tajvan je spreman za sukob, ali ga ne traži - no branit će nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet, rečeno je. Ministarstvo je navelo da je kineska vojska namjerno odabrala manevarska područja u pogledu lokacija i razmjera kako bi prekršila status quo Tajvana i potkopala regionalni mir.

Primjedbe se odnose na činjenicu da šest područja dijelom zadire u tajvanske teritorijalne vode, što se nije događalo u prijašnjim vježbama. Manevri su počeli već u utorak navečer, ali su u četvrtak pojačani do punog opsega. Ministarstvo obrane potvrdilo je da je Kineska narodnooslobodilačka vojska (PLA) u četvrtak poslijepodne ispalila "nekoliko vođenih projektila klase Tongfeng" u vode sjeveroistočno i jugozapadno od otoka.

Glasnogovornik ministarstva kratko je rekao da su tajvanske oružane snage pratile ispaljivanje u stvarnom vremenu nakon što su ga detektirale u 13 sati i 56 minuta po lokalnom vremenu (7.56 sati po srednjoeuropskom vremenu) i da su aktivirale obrambene sustave. Ministarstvo je osudilo "tu iracionalnu akciju koja potkopava regionalni mir".

  • +4
Prosvjed u Hong Kongu zbog posjeta Nancy Pelosi Tajvanu Izvor: EPA / Autor: JEROME FAVRE

Čini se da je potvrda ministarstva obrane bila jedna od prvih indikacija da je Kina zapravo počela vojne vježbe gađanja bojevim streljivom iz zraka i mora, kao što je PLA prethodno najavila "vježbe zajedničke obuke" u šest područja koja okružuju Tajvan.