politizacija turizma

Tajvanska predsjednica osudila odluku Kine

01.08.2019 u 11:49

Bionic
Reading

Tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen osudila je u četvrtak kinesku odluku da od 1. kolovoza zabrani Kinezima individualna turistička putovanja u Tajvan, ocijenivši da će takva odluka naštetiti kineskom imidžu.

Dan ranije Peking je objavio kako od 1. kolovoza kineskim državljanima više neće biti dopušteno putovati u Tajvan izvan grupnih turističkih putovanja, ne objašnjavajući razloge za takvu odluku.

"Odluka koju je donijela Kina strateška je pogreška", ocijenila je tajvanska predsjednica dodavši da mladi kineski turisti, "bez cenzure interneta i društvenog nadzora uživaju otkrivajući slobodan i demokratski životni stil" na Tajvanu.

"Turizam ne bi trebalo politizirati", kazala je predsjednica dodavši da će taj potez samo naštetiti slici Kine među tajvanskim građanima.

Od lipnja 2011. oko 7,23 milijuna kineskih građana individualno je posjetilo Tajvan, navode tamošnje vladine statistike.

Do kineske zabrane putovanja dolazi pet mjeseci uoči predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Tajvanu.

Napetost vlada između kontinentalne Kine i tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen koja od svog dolaska na vlast 2016. odbija priznati načelo jedinstva otoka i kontinenta u sastavu jedne Kine, što zahtijeva Peking.

Narodna Republika Kina smatra Tajvan svojom pokrajinom. No teritorijem upravlja suparnički režim koji se onamo sklonio pošto su 1949. komunisti preuzeli vlast na kontinentu, nakon kineskog građanskog rata.