'BORBA PROTIV TERORIZMA'

Tajno izvješće o mučenju zatočenika CIA-e

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 17.03.2009 09:32
  • Objavljeno 17.03.2009 u 09:28
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) izradio je u veljači 2007. povjerljivo izvješće u kojem je utvrđeno da je tretman osumnjičenih za terorizam, koji je odobrila administracija Georgea W. Busha, jednak mučenju, što po definiciji predstavlja kršenje Ženevskih konvencija, izvijestio je u ponedjeljak američki nacionalni radio NPR

U novoobjavljenim izvatcima iz izvješća, koje je predano visokim dužnosnicima Bijele kuće 2007., ICRC navodi da tretman 14 najstrože čuvanih zatočenika CIA-e, uključujući navodnog operativca Al Kaide Abu Zubaydaha, kao dio tajnog programa ispitivanja na 'skrivenim mjestima' zatočeničkih centara, predstavlja mučenje.

'Mnogi drugi elementi lošeg tretmana predstavljaju surovo, nehumano i ponižavajuće postupanje', navodi se u izvješću ICRC-a. Izvatci iz izvješća ICRC-a, koji su došli do profesora novinarstva i autora Marka Dannera, objavljeni su novom izdanju 'New York Review of Books' (od 9. travnja). Prema Danneru, prvih pet kopija izvješća predano je visokim dužnosnicima administracije 2007., ali nije objavljeno zbog politike ICRC-a o strogoj neutralnosti u oružanim sukobima.

ICRC je negirao postojanje izvješća, a njegov glasnogovornik Bernard Barrett je izrazio 'žaljenje što su informacije pripisane izvješću ICRC-a objavljene na taj način'. Dužnosnici CIA-e, koje je kontaktirao NPR, odbili su komentirati izvješće.

Zaključci u izvješću ICRC-a temelje se na razgovorima vođenim 2006. s posebno važnim zarobljenicima koji su prebačeni u zatvor američke mornaričke baze Guantanamo Bay na Kubi, nakon što su ispitivani u različitim zemljama u sklopu programa 'izvanrednog izručenja', koji je odobrila Busheva administracija.

U izvješću se podrobno opisuje slučaj zatočenika Zubaydaha, zarobljenog u Pakistanu u mjesecima nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. Busheva administracija opisivala je Zubaydaha kao visoko rangiranog operativca Al-Qaide i bliskog suradnika Osame bin Ladena. Nakon što je u borbi teško ranjen i zarobljen, Zubaydaha su operirali američki kirurzi te je nakon liječenja prebačen u zatvor u Tajlandu.'

Zubaydah je opisao kako se probudio 'gol, lancem zavezan za krevet' u maloj prostoriji, rešetkama odvojenoj od veće. Poslije nekoliko dana prebačen je na stolicu na kojoj je proveo 'iduća dva ili tri tjedna', ruku i nogu vezanih lancima, po izvješću.

Zubaydah je rekao da mu je bio dopušten samo odlazak u nužnik, te da 'nije dobivao krutu hranu, već samo Ensure (hranjivi nadomjestak) te vodu za piće'. U ćeliji u kojoj je bio zatočen, stalno je odjekivala 'vrlo glasna, zaglušujuća glazba', rekao je Zubaydah, opisujući kako su ga uz male pauze kontinuirano ispitivali i sprječavali da zaspe. 'Čim bih počeo spavati, jedan od stražara bi mi vodom polio lice', opisao je, po izvješću ICRC-a.

Zubaydah je rekao da je kasnije iz Tajlanda prebačen u Afganistan, gdje bi mu tijekom ispitivanja 'omatali ručnik' oko vrata i potom udarali njegovom glavom o zid, a isto tako bi ga i zatvarali u visoki crni sanduk u kojem je vrlo teško mogao disati. Opisao je i kako su ga istražitelji podvrgavali tzv. waterboardingu, simuliranom pogubljenju utapanjem.

Rekao je da su ga vezali na bolnička kolica s ležajem. 'Lice bi mi prekrili crnom tkaninom, a istražitelji su na tkaninu sipali boce mineralne vode tako da nisam mogao disati'. 'Borio sam se s povezima, pokušavao disati, no bilo je beznadno. Mislio sam da ću umrijeti', rekao je Zubaydah, po izvješću ICRC-a.

ICRC-a navodi da je do 100 osumnjičenika za terorizam ili neprijateljskih boraca, u to je vrijeme držano u tajnim zatvorima u vojnim bazama u osam zemalja, uključujući Tajland, Afganistan, Maroko, Poljsku i Rumunjsku kao dio 'skrivene globalne mreže za pritvaranje"
', koju je vodila CIA a odobrio predsjednik Bush memorandumom od 17. rujna 2001., navodi ICRC.

Dan nakon stupanja na dužnost, predsjednik Barack Obama potpisao je izvršnu uredbu kojom je opozvao Bushevu politiku ispitivanja i zatočenja te naložio zatvaranje zatočeničkog centra Guanatamo Bay kroz godinu dana. Prošloga je tjedna administracija objavila da prekida s uporabom termina 'neprijateljski borci' za zatočene u Guantanamu, koji je korišten kako bi ih se razlikovalo od ratnih zarobljenika koji imaju zajamčena prava.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi