IRANSKI VELEPOSLANIK

'Tajna uspjeha Irana očuvanje je islamskih vrijednosti'

12.02.2011 u 08:35

Bionic
Reading

Premda se govori kako je iranski režim u krizi od samog početka, Islamska Republika Iran proslavila je svoj 32. rođendan. Jedinstvena po iznenađenju koje je proizvela u svijetu, islamska revolucija je prvi put jednu muslimansku naciju na međunarodnoj sceni postavila kao subjekta međunarodnih odnosa. Strateški i politički značaj Irana danas nije nimalo oslabio; naprotiv, samo je ojačao, što je za tportal potvrdio i iranski veleposlanik u Hrvatskoj, Mohsen Sharifkhodaei

Iranska islamska revolucija treća je najveća revolucija u povijesti. Bio je to pokret inspiriran širokom lepezom ideja, koji je okupio različite skupine ljudi s različitim interesima i upravo je zbog toga dugotrajnost iranskog režima fascinantna.

Iranski veleposlanik u Hrvatskoj, Mohsen Sharifkhodaei, smatra kako je 'islamska revolucija dala identitet narodu i pravo samostalnog odlučivanja o svojoj sudbini'.

'Od pobjede islamske revolucije svjedoci smo raznih urota Amerike i njezinih saveznika protiv naše samostalnosti. Nikad nisu uspjeli. Unatoč svim poteškoćama, Iran je obranio Islamsku Republiku. Tajna je njezina uspjeha podrška naroda i očuvanje islamskih vrijednosti', rekao je Sharifkhodaei u razgovoru za tportal.

'Dinastija Pahlavi vladala je Iranom više od 50 godina i zahvaljujući njoj, sva bogatstva zemlje su, umjesto za korist naroda, završavala u džepovima stranaca', ističe Sharifkhodaei.

Prema njegovim riječima, današnja situacija u Iranu potpuno je drukčija.

'Iran je uspio dovršiti četiri petogodišnja plana razvoja, a u mnogim područjima znanosti i tehnologije na prvom je mjestu u regiji i na značajnom mjestu u svijetu. Razvoj i napredak Irana u proteklih 30 godina bio je očigledan, stoga je nedvojbeno da je Iran vodeća sila u regiji', naglasio je Sharifkhodaei.

'Mislim da je islamska revolucija uspjela u realizaciji svojih ciljeva. Cilj revolucije nije bio samo svrgavanje diktatorskog režima i kraj tlačenja, nego i borba za očuvanje svih ljudskih vrijednosti i poticaj na samostalno odlučivanje o svojoj sudbini. Bila je to duhovna poruka islamske revolucije koja je pozitivno odjeknula u svijetu', istaknuo je Sharifkhodaei za tportal.

Objašnjavajući nezadovoljstvo iranskog naroda nakon objave rezultata na posljednjim predsjedničkim izborima, iranski je veleposlanik naglasio kako je Iran demokratska zemlja te je u kontekstu toga u Iranu dopušten pluralizam mišljenja i političkih stavova.

'No ako se jedna grupacija ili mišljenje želi nametnuti i ukloniti ostale s društvene scene izvan legalne procedure, to prema principima islamske revolucije neće biti moguće. Zato je Islamska Republika, unatoč svim urotama, sankcijama i poteškoćama još živa i ide u nove pobjede', objasnio je Sharifkhodaei.

Iranska revolucija 1979.

Krajem 70-ih, u Iranu je došlo do masovnog nezadovoljstva naroda i gubitka političkog utjecaja šaha Muhameda Reze Pahlavija. Stanje je ubrzo izmaklo kontroli, u Iranu je nastao kaos, a socijalni bunt protiv šahova režima prerastao je u društveni prevrat i vjersku revoluciju. Islamska je revolucija prisilila šaha da odstupi s prijestolja te je na vlast dovela šijitskog klerika ajatolaha Homeinija koji je uspostavio islamski režim u Iranu.

Iranska je vlada nedavno krenula s velikom gospodarskom reformom ukidanja subvencija na energente i prehrambene proizvode. Premda zapadni analitičari smatraju da bi to moglo dovesti do vala novih protesta u Iranu, Sharifkhodaei vjeruje da ta opasnost ne postoji.

'Slična reforma bi u nekim državama sigurno rezultirala svrgavanjem vlade. U Iranu se ova reforma provodi dobro', naglasio je Sharifkhodaei.

Iran je prva azijska muslimanska zemlja koja je priznala samostalnu Republiku Hrvatsku i otvaranjem veleposlanstva u Zagrebu s njom uspostavila diplomatske odnose. Odnos dviju zemalja kroz 20 godina na svim područjima bio je prijateljski i taj se trend nastavlja i suradnja se proširuje.

'Iako na gospodarskom planu postoje velike mogućnosti, suradnja ne prati kulturnu i političku suradnju', zaključio je iranski veleposlanik za tportal.