SUDBINA AMERIČKIH SAVEZNIKA

Tajland vraća ugrožene Hmonge u Laos

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 28.12.2009 09:24
  • Objavljeno 28.12.2009 u 09:14
Hmongi Tajland Laos

Hmongi Tajland Laos

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Tajlandska vojska počela je zatvarati izbjeglički logor i vraćati oko 4.000 Hmonga u Laos, unatoč zabrinutosti međunarodne zajednice za njihovu sigurnost

PHETCHABUN - Pukovnik Thana Charuwat rekao je da je operacija počela u ponedjeljak u 5,30 sati po mjesnom vremenu (nedjelja u 23.30 po srednjoeuropskome), uz sudjelovanje 5.000 vojnika, policajaca i civilnih dragovoljaca, i da bi se trebala završiti za dan.

Thana je kazao da vojnici nisu naoružani, ali su opremljeni štitovima i palicama, što odgovara međunarodnim standardima za rješavanje sličnih situacija, dodavši da sat nakon početka operacije Hmongi nisu pružali otpor.

Velik broj Hmonga izrazio je zabrinutost zbog mogućeg progona komunističkih vlasti u domovini.

"Vlada u Laosu potvrdila je da će amnestirati čelnike Hmonga", dodao je Thana.

Većina Hmonga stigla je u Tajland nakon 2004., tražeći politički azil jer su u Laosu navodno bili izloženi političkom progonu.

Bangkok je potpisao ugovor s Laosom po kojemu se obvezao da će do konca godine sve Hmonge vratiti u domovinu koja im jamči sigurnost.

"Ovo je teška povreda međunarodnih norma u zaštiti ljudskih prava", upozorio je u nedjelju neimenovani zapadni diplomat, ocijenivši kako je "teško zamisliti stvaran pristup međunarodne zajednice Hmongima po njihovu dolasku u domovinu, s obzirom na dosadašnja iskustva u repatrijaciji".

Pripadnike naroda Hmonga, poznate kao "zaboravljene saveznike Amerike" vrbovala je američka obavještajna služba kao saveznike u vijetnamskom ratu. Kada su 1975. komunisti preuzeli vlast u Vijetnamu, počeo je egzodus Hmonga među kojima su se desetci tisuća iselili u Sjedinjene Države, a nekoliko tisuća je stiglo u Tajland, gdje ih smatraju ilegalnim ekonomskim imigrantima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi