NIJE MU DO NOGOMETA

Tajkun sanja da mu žena 'rasturi' Lady Gagu

20.08.2013 u 11:03

Bionic
Reading

Svi pretvorbeni oligarsi koji kupuju sportske klubove nalik su jedan drugome, a svaki pretvorbeni oligarh koji to ne čini nastran je na svoj način. U paratolstojevsku formulu moglo bi se uvrstiti slučaj Mohamaada Zahoora, tajkuna koji je, prema pisanju Der Spiegela, umjesto novog Chelseaja ili Anžija odlučio stvoriti novu Lady Gagu – i to od vlastite supruge

Nekoć pakistanski student metalurgije u Sovjetskom Savezu, skromnog podrijetla, postao je milijarder bacivši se nakon kraha socijalizma u biznis na istoku Ukrajine. Tamo je stekao pet čeličana, dnevnik na engleskome Kyiv Post, bivšeg predsjednikovog tjelohranitelja i druge akvizicije. Oženio se s nekoliko desetljeća mlađom Nataljom Šmarenkovom, bivšom 'Mrs. World', danas poznatijom po umjetničkom imenu Kamalija.

Nakon što je 2008. godine prodao čeličane, imetak mu se procjenjivao na milijardu dolara. Što dalje? Der Spiegelu je kazao da mu nogomet nije privlačan, ali zanio se idejom da umjesto nogometno-menadžerskog okupi estradni 'dream team' koji će njegovu suprugu pretvoriti u svjetsku pjevačku zvijezdu. 'Poslati Lady Gagu u mirovinu', cilj je koji je Zahoor odao njemačkom tjedniku.

U tu svrhu namjerava okupiti najbolje estradne producente, PR-ove, plesače... Indikativno, skladatelji i glazbenici uopće se ne spominju u nečemu što bi u osnovi trebala biti glazba.

Doduše, sama Kamalija iskazuje talent za pjevanje još od 11. godine, a kasnije je stekla klasično obrazovanje iz pjevanja i violine. Unatoč tome, odabrala je stil estradnog dance popa, tipičan za bezbrojne muzičke TV kanale i radijske postaje. Ponekad u svoje glazbene brojeve ubacuje elemente opernog pjevanja.

Oduševljeni muž smislio je invaziju na europske radijske postaje (Kamalija pjeva na engleskome): angažirao je Digital Dog, londonske producente koji su radili sa Cyndi Lauper i Britney Spears. Za njemačko tržište u tim je doveo Uwea Fahrenkrog-Petersena, bivšeg člana grupe Nena (davni hit '99 Luftballons'). Menadžeri pokušavaju odobrovoljiti oligarha podacima o broju klikova na Kamalijine videospotove na Youtubeu. No kako sugerira Spiegel, glavna povratna informacija o kvaliteti za Zahoora je novac. A taj se još nije vratio...