UGROŽENA POLITIKA POMIRENJA

Tadić pozvao Hrvate da se suzdrže od trijumfalizma

16.11.2012 u 22:04

Bionic
Reading

Bivši srbijanski predsjednik Boris Tadić ocijenio je u petak da Haaški sud odlukom o oslobađanju generala Ante Gotovine i Mladena Markača proizvodi teške posljedice i pozvao hrvatske političare i građane da se suzdrže od trijumfalizma

'Presuda predstavlja duboki i teški udarac međunarodnoj pravdi i proizvodi teške posljedice na prostoru zapadnog Balkana', rekao je Tadić agenciji Beta i istaknuo kako se 'može vidjeti svojevrsni trijumfalizam u Hrvatskoj i velika potištenost u Srbiji'.

'Postavljaju se brojna pitanja o objektivnosti suda, koja sa sobom nose opasne interpretacije uloge međunarodnih institucija', ustvrdio je Tadić. Prema njemu, postavlja se i pitanje u kojoj su mjeri međunarodne institucije pod pritiskom politike.

Pozvao je Srbiju da unatoč ovakvoj odluci Haaga, ne odustaje od međunarodnog prava i pravde.

'Ako zbog ovakvih presuda Srbija odustane od ideje međunarodne pravde i prava, onda postaje sudionik u uspostavljanju nepravde', istaknuo je Tadić.

'Srbija nema drugi put nego da nastavi politiku pomirenja i borbu za uspostavljanje prava i pravde, unatoč svim teškoćama na tome putu', rekao je Tadić.

'Bilo kakav trijumfalizam u Hrvatskoj, koji je ovoga trenutka evidentan, ne pridonosi politici pomirenja i boljim odnosima Hrvatske i Srbije', ustvrdio je bivši srbijanski predsjednik.

'Zbog toga apeliram na moje kolege, na sve građane Hrvatske, na suzdržanost i u ovome danu', poručio je Tadić.