MRAČNA PROGNOZA

Tabak o zarobljenom Hrvatu: 'Rusi neće poštivati Ženevsku konvenciju, sudit će mu kao što sude masovnim ubojicama'

07.05.2022 u 23:25

Bionic
Reading

Oni takve dobrovoljce smatraju plaćenicima i strancima te se ne obaziru jesu li oni imali ikakav čin ukrajinskoj vojsci, tvrdi Tabak

Stanje u Ukrajini i o zarobljavanje Hrvatu u RTL-u Danas komentirao je vojni analitičar Igor Tabak. U Ukrajini su ruske snage zarobile hrvatskog državljanina. Ministarstvo vanjskih poslova radi na slučaju.

Na pitanje kakve su šanse da Rusi oslobode zarobljenog Hrvata, Tabak je odgovorio da ne bi baš bio optimističan.

"Činjenica je da u Ukrajini ima dosta stranih dobrovoljaca, ali i činjenica je da u Rusi bili jako ogorčeni s tim te da su prijetili da svim takvim zarobljenicima neće priznati status ratnih zarobljenika", dodao je.

Oni takve dobrovoljce smatraju plaćenicima i strancima te se ne obaziru jesu li oni imali ikakav čin ukrajinskoj vojsci, tvrdi Tabak.

"To je ona njihova poruka da neće poštivati Ženevsku konvenciju. I sudit će im ako masovnim ubojicama. Sudit će im prema svemu samo ne prema normalnom ratnom pravu", objašnjava vojni analitičar.

"Ovo je situacija koja bi mogla završiti jako loše po našeg čovjeka", smatra Tabak.

Tabak kaže da se mora uzeti u obzir da se na snimci ne saznaje mnogo te da nije jasno kada je ona snimljena. "Meni je dosta znakovito da se na društvenim mrežama s one strane prije dva tjedna pisalo da su zarobljena dvojica stranca, od toga jedna Hrvat. Opisani su bili kao instruktori i tu se zapravo već onda guštalo kako će ih se ispitivati", kaže Tabak.

Čovjeku se samo vidi lice i ne možemo znati je li on ispod odječe pun masnica i je li istučen.