SMIJENJENA ŽUPAN RUSKOVIĆ

'Svojom odlukom gradonačelnik me riješio nedoumice'

30.12.2011 u 17:57

Bionic
Reading

Pave Župan Rusković, koju je zbog kritiziranja mladih turista iz Australije i Novog Zelanda smijenio dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, reagirala je u petak priopćenjem kojim pojašnjava izjavu zbog koje je otpuštena

Bivša ministrica turizma kaže da je rekla kako u Dubrovniku žele mlade goste, ali da se nada da neće slijediti obrasce ponašanja kakve smo doživjeli prošlog ljeta od grupa mladih iz Australije i Novog Zelanda koji su, između ostalog, trčali goli po Stradunu i povraćali.

'Dubrovnik je tradicionalno otvoren svim profilima turista, pa tako i mladima. Međutim, kao svjetsko kulturno središte i UNESCO-ov grad univerzalne kulturne vrijednosti, Dubrovnik je grad koji ima standarde i nameće određenu vrstu ponašanja. U nijednom gradu nije primjereno ni dozvoljeno hodati gol. Dubrovnik je grad u kojem žive ljudi, obitelji, mala djeca koja ne trebaju gledati ni doživljavati posljedice razuzdanih ponašanja nekih naših posjetitelja, a takva se vrsta ponašanja ne treba podržavati ni drugih turista i organizatora putovanja', kaže Pave Župan Rusković. Dodaje i da Dubrovčani moraju štititi integritet statusa svoga grada, bez obzira na to što je turizam osnovna gospodarska grana u tom gradu.

'Bezglavo prodavanje grada može privremeno doprinijeti većem profitu, ali svakako narušava pravu sliku onoga što bi ovaj grad trebao predstavljati. Uvjerena sam da moje mišljenje dijele i struka i građani: ne smije se prihvatiti bezobzirna vulgarizacija Grada ni pod koju cijenu. Kao predsjednica radne grupe za destinacijski menadžment nekoliko sam puta bila pred odlukom raskida ugovora zbog čestog nesuglasja s gradonačelnikom jer vrlo je teško, skoro nemoguće, raditi s onima koji ne znaju ili ne razumiju, ali zbog svoje odgovornosti prema partnerima u zemlji i svijetu i započetim projektima svaki sam put odlučila nastaviti. Svojom odlukom gradonačelnik me je riješio nedoumice', zaključuje Pave Župan Rusković.

Podsjetimo, Pave Župan Rusković smijenjena je u četvrtak s mjesta predsjednice radne grupe za destinacijski menadžment u Dubrovniku. Vlahušić je nakon smjene predložio i da se njezin angažman, koji ugovorom traje do kraja 2011., više ne produljuje.