STRAH OD DUŽNIČKE KRIZE

Svjetske burze porasle, splasnula euro panika

05.12.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Na svjetskim burzama prošloga tjedna cijene dionica su porasle, zahvaljujući ublažavanju straha od širenja dužničke krize u eurozoni i nizu makroekonomskih podataka koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva

Na Wall Streetu je indeks Dow Jones prošloga tjedna ojačao 2,6 posto, na 11.382 boda, dok je S&P 500 skočio tri posto, na 1.224 boda, a Nasdaq indeks 2,2 posto, na 2.591 bod. To je najveći tjedni skok tih indeksa u proteklih mjesec dana.

Dobro raspoloženje na tržištu ponajviše se zahvaljuje ublažavanju strahovanja od širenja dužničke krize u eurozoni na Portugal i Španjolsku, nakon što je Europska unija morala financijski pomoći Grčkoj i Irskoj.

Europska središnja banka poručila je u četvrtak da nastavlja s programom otkupa državnih obveznica članica eurozone kako bi ublažila dužničku krizu. Uz to, trgovci kažu da je ECB tijekom tjedna kupovala portugalske i irske obveznice, pa je smanjen pritisak na rast prinosa tih obveznica, odnosno troškova financiranja tih država.

To je ublažilo strahovanja ulagača od širenja dužničke krize, pa su prošloga tjedna dionice banaka bile među najvećim dobitnicima.

Ulagače su oraspoložili i dobri makroekonomski podaci koji pokazuju da američko gospodarstvo jača.

Tako je Nacionalna udruga trgovaca nekretninama izvijestila da je u listopadu prodaja postojećih kuća u SAD-u porasla neočekivano snažnih 10,4 posto, što možda znači da se potrošnja i tržište nekretnina oporavljaju.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica u građevinskom sektoru.

Ohrabrili su se i trgovački lanci jer je većina njih izvijestila o rastu prodaje u proteklih mjesec dana, što zajedno s prvim neslužbenim podacima iz trgovina najavljuje dobru blagdansku šoping sezonu.

'Strahovanja su u posljednje vrijeme bila koncentrirana na Europu. No s obzirom da se tamošnja financijska situacija stabilizira, ulagači se sada više usmjeruju na makroekonomske podatke, a oni pokazuju da američko gospodarstvo jača snažnije nego što su mnogi mislili', kaže Mark Bronzo, portfelj menadžer u fondu Rydex-SGI.

Od makroekonomskih podataka razočarali su samo oni o zapošljavanju. U studenome je broj zaposlenih u SAD-u porastao za samo 39.000, znatno manje od očekivanih 140.000. Stopa nezaposlenosti porasla je pritom sa 9,6 na 9,8 posto, na najvišu razinu u sedam mjeseci.

Pozitivno je na tržište utjecalo i slabljenje dolara. Tečaj eura skočio je prošloga tjedna više od jedan posto, probivši se iznad razine od 1,34 dolara.

To je izazvalo rast cijena sirovina, pa su porasle i cijene dionica u rudarskom te energetskom sektoru.

Porasle su i cijene dionica industrijskih kompanija, jer sa slabljenjem dolara rastu njihovi prihodi od izvoza.

'U posljednje vrijeme vlada taj inverzni odnos. Kada dolar pada, cijene dionica rastu', kaže Jim Paulsen, direktor u fondu Wells Capital Management.

Navodi također da se rast cijena dionica održava zbog toga što se ulagači nadaju da bi krajem godine mogao uslijediti uobičajeni rast cijena jer tada fond menadžeri 'šminkaju' portfelje.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,35 posto, na 5.745 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,44 posto, na 6.947 bodova, a pariški CAC 0,59 posto, na 3.750 bodova.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks prošloga tjedna je ojačao 1,38 posto, na 10.178 bodova.