AFERA INA-MOL

Svjedokinja prozvala USKOK-vu tužiteljicu i Olgicu Spevec

27.04.2012 u 09:22

Bionic
Reading

Ratko Maček, bivši glasnogovornik Vlade, i Vesna Špoljarić, voditeljica pisarnice u Agenciji za tržišno natjecanje (AZTN), svjedoče danas na Županijskom sudu u Zagrebu na suđenju Ivi Sanaderu u aferi INA – MOL, u kojoj se bivšeg premijera tereti da je od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija primio 10 milijuna eura da bi prepustio upravljačka prava u INA-i

11:09 Suđenje se nastavlja 3. svibnja.

11:05 Tužiteljicaje  ulažila prigovor sudu na vjerodostojnost svjedočenja svjedoka i dodala da je točno da je bila USKOKU i da je s njom napravljen razgovor i bilješka te da su utvrdili da je pismo pisano i kad je datirano.

11:00 Špoljarić
je upitana je li moguće da je dokument bio u spisu, a da nije unesen.

'Sve je moguće, ali to se ne bi smjelo događati jer bi svi morali biti urudžbirani. Uveli smo novi informatički sustav u srpnju 2009. i ja sam bila zadužena za njega, kazala je.

10:54
Tužiteljica je pitala Špoljarić koji je datum bio na dokumentu s urudžbenim brojem 13 koji je bio poslan odvjetničkom društvu Žurić, i da zamolio je da ne gleda u svoje papire. 'Nisam tu došla s naučenom pjesmicom. Datum je bio 24.4. s urudžbenim brojem 13 i tako bi se isti urudžbeni broj pojavio dvaput u istom predmetu',  odgovorila je Špoljarić.

10:51 Ispitivanje je preuzela tužiteljica Vanja Marušić

10:44
Kaže da je u prosincu 2011. otišla u DORH kod zamjenice glavnog državnog odvjetnika Vanje Marušić (koja danas na sudu vodi slučaj INA MOL u tužiteljstva) i ispričala im sve ovo što je rekla Sudu, no kako se ništa nije dogodilo odlučila se obratiti Sanaderovoj obrani, donosno odvjetnici Jadranki Sloković.

10:41
Svjedokinja kaže da je nakon toga bila sistematizacija u AZTN-u da su je degradirali i radili joj probleme, pa je ona to povezala sa slučajem. 'Spevec me više nije pozdravljala na hodniku', kazala je Špoljarić

10:35
'Zatim je Petrović otišla kod druge kolegice i tražila od nje da otvori novi predmet i da se taj predmet urudžbira, a ta kolegica je opet došla k meni i zajedno smo zaključile da se to ne može napraviti. Ne znam što je dalje bilo s dokumentom, ali imala sam osjećaj da neće biti dobro pa sam si zapisala da ne bih zaboravila datume i ostavila zabilješku u ladici da se zaštitim. Ubrzo su počeli pritisci na mene, kazala je Špoljarić.

Na to ju je Prodanović pitao tko je bio nalogodavac. 'Sigurno nije Petra Petrović. To je morala znati njezina šefica Olgica Spevec', odgovorila je Špoljarić.

10:25
'Početkom prosinca 2009. u moju sobu ušla je Petra Petrović, koja je bila tajnica predsjednice Vijeća Olgice Spevec. Došla je s upravnim dokumentom, a bio je to dopis Ivi Sanaderu o ocjeni koncentracije INA-e i MOL-a, datiran s travnjem 2009. godine. Pomislila sam da je to pogreška i da je datum krivi, ali je Petrović rekla da je datum dobar. Smatrala sam da ga treba staviti po redoslijedu zaprimanja u pisarnicu, a Petrović mi je rekla da treba staviti da je poslan u travnju 2009. Rekla sam da to nije moguće i da je protuzakonito', kazala jeŠpoljarić i dodala da se tom dokumentu nalazio urudžbeni broj za koji je ustanovila da je već iskorišten. Radilo se o urudžbenom broju 13.

10:15 Završilo svjedočenje Ratka Mačeka, na klupu za svjedoke sjeda Vesna Špljarić.

10:12
'Ja sam kao medijski stručnjak iz medija saznao o lošoj financijskoj situaciji Ine 2008, a o tome se i raspravljalo na sjednicama. Damir Polančec je bio predsjednik NO-a INA-e te je na sjednicama Predsjedništva govorio da stanje nije dobro. Rasprava i zaključci bili su plod želje da se to promijeni. Na to su upozoravali i tadašnji ministri Ivan Šuker te Marina Matulović Dropulić', zaključio je Maček.

10:08
Tužiteljstvo zanima zašto se nakon Polančecovih prezentacija toliko dugo raspravljalo, što se toliko dugo brusilo i tko se sve javljao za riječ. 'Na tim su raspravama govorili svi članovi Predsjedništva, svi ministri čijih se resora to ticalo', kazao je Maček i dodao da se ne sjeća o čemu se točno govorilo jer ne zna puno o meritumu stvari.Rekao je da se sjeća da je najvažnija bila zaštita interesa RH, plinski biznis i čuvanje cijena plina. Danas plin skače za 33 posto, a tada bi skočio za 150 posto jer država nije mogla kontrolirati cijenu.

10:02
Mačeka unakrsno ispituju obrana i tužiteljstvo.

10:00
'Nakon prezentacija se o svakoj točki glasovalo posebno; izmjena međudioničarskog ugovora, plinsko poslovanje i skladištenje plina. O sve tri teme se zasebno glasovalo. 'Posebno osjetljivo pitanje je bilo izdvajanje plinskog biznisa. Poznata je situacija s dobavom plina iz Ukrajine, a prijetila je i eksplozija cijene plina na tržištu', navodi Maček.

9:53 '
Same prezentacije ne bi bile toliko dugačke, do jednog sata. Dugačke su bile rasprave. Na kraju svake sjednice kreirali su se zaključci koji su opet ulazili u prezentaciju za sljedeću sjednicu, i tako do kraja, do konačnih zaključaka na trećoj sjednici', rekao je Maček.

9:50
Maček kaže da je bio na sve tri sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojima se razgovaralo o izmjenama međudioničarskog ugovora koje je prezentirao tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Kada su se obavljale prezentacije, a to se događalo u tri tjedna, sjednice su trajale po pet, šest sati i to bi bila jedina točka dnevnog reda.

9:49
Maček trenutno odgovara na pitanja Sanaderove obrane i pojašnjava kako je funkcioniralo donošenje odluka u HDZ-u, a potom i Vladi.

9:45
Ne sjećam se nijedne sjednice HDZ-a, a bio sam na svima od 2003. do 2009. godine, na kojoj se zaključci ne bi donijeli jednoglasno, ali uvijek nakon rasprave.Predsjednik stranke bio je moderator rasprave, davao je riječ sudionicima, a svi zaključci koji su doneseni bili su plod rasprave.

9:35
Redovito je bio na sjednicama HDZ-a kao član Nacionalnog vijeća te kao glasnogovornik Vlade i stranke do 2008, a nakon toga kao gost i PR stručnjak.

9:30
Suđenje počinje.