SUĐENJE U BEOGRADU

Svjedok doveo Veljka Marića u vezu s ubojstvom

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 30.05.2011 16:04
  • Objavljeno 30.05.2011 u 15:53
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U nastavku suđenja za ratni zločin hrvatskom branitelju Veljku Mariću, optuženom za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u Rastovcu, videovezom iz Županijskog suda u Osijeku ispitani su u ponedjeljak negdašnji Marićevi suborci iz istog bataljuna, od kojih su četvorica ustvrdila kako nemaju spoznaja o događaju, dok je jedan od njih doveo Marića u vezu s ubojstvom navedenim u optužnici.

'Marić je ušao u neku kuću, čuli su se pucnji, izišao je van, pitao sam ga što je bilo, rekao je da se morao braniti, da je ubijeni rekao svojoj supruzi 'daj mi nož da ubijem ustašu'', kazao je Darko Černi opisujući događaj u Rastovcu te dodao kako su prethodno toga jutra pošli iz Ivanova sela sa zadatkom da se pretrese teren, odnosno obavi takozvano 'čišćenje' terena.

Optuženi Marić potom je, u obraćanju svjedoku, zanijekao da je s njime ikada bio u akciji 'čišćenja' te mu, uzbuđen i koristeći psovke, kazao kako mu nije jasno zbog čega ga tereti, nakon čega je predsjedatelj sudskog vijeća upozorio Marića da povede računa o tome kako se izražava jer će mu, u suprotnome, oduzeti riječ.

'Da se sakriješ u mišju rupu – naći ću te', poručio je Marić svjedoku, nakon čega je sudac upitao je li to prijetnja, a Marić odgovorio kako je 'samo rekao svoje'.

Jedan od zapovjednika u bataljunu kojem je pripadao Marić, Zlatko Mađeruh posvjedočio je kako su optuženi i njegova postrojba pripadali tom bataljunu, dodavši da mu nije poznato kako je stradao Slijepčević.

U današnjem nastavku dokaznog postupka također su videovezom iz Osijeka ispitani Ivan Frantal Ivan Pospišil i Zdenko Pavić, a sva trojica ustvrdila su također kako nemaju spoznaja o ubojstvu Slijepčevića.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

Na početku suđenja 7. listopada Marić je pred spomenutim vijećem odbacio navode u optužnici, izjavivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji 'čišćenja' sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hitcima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji 'Otkos' u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je odvjetništvo 1. studenog objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika. Nastavak suđenja očekuje se 7. srpnja, kada bi trebao biti nastavljen dokazni postupak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi