BIVŠI MINISTAR SAM ISPITIVAO

Svjedočenje državnog tajnika uznemirilo Rončevića

08.03.2010 u 10:33

Bionic
Reading

Na suđenju bivšem ministru obrane Berislavu Rončeviću i njegovu državnom tajniku Ivi Bačiću danas je svjedočio aktualni državni tajnik u MORH-u Mato Raboteg koji je kazao da nije bio uključen u nabavu vojnih kamiona kojom je prema tvrdnjama USKOK-a državni proračun oštećen za oko 10 milijuna kuna.

Tijekom svjedočenja Mate Rabotega, bivši je ministar obrane (i unutarnjih poslova) pokazivao vidljive znakove nervoze. Iako je Rabotega u početku ispitivao i Rončevićev odvjetnik, na kraju je svjedočenja aktualnog državnog tajnika ispitivanje preuzeo sam Berislav Rončević.

Rončević je tako prilikom ispitivanja vidno 'šaptao odgovore' svjedoku te na samom kraju stavio i primjedbu na istinitost jednog odgovora.

Raboteg je u svom svjedočenju kazao da nije imao pojma da je upravo on naveden kao odgovorna osoba za nabavu spornih kamiona te da ga to čudi, jer s cijelim poslom nije imao nikakve veze. Raboteg tvrdi da je o svemu doznao tek nekoliko godina kasnije, kada se o cijelom poslu počelo govoriti u 'kontekstu nekih nedozvoljenih radnji'.

Nakon državnog tajnika Rabotega, svjedočenju je pristupila i Jasminka Stipić, referentica koja je izradila ugovor, vodila predmet i pisala zapisnike na sastancima povjerenstva za kamione. Potvrdila je da su na prvom natječaju ponude svih tvrtki prihvaćene kao zadovoljavajuće, odnosno da niti jedna ponuda nije odbijena zbog neudovoljavanja uvjetima natječaja. To je bitno jer obrana tvrdi da ponuda tvrtke Man nije nije odgovarala uvjetima natječaja. 

'Nakon što sam upozorila nadređenu Ojdanu Žužul, načelnicu Odjela za ugovoaranje i nabavu, da odluka iz spisa nije u skladu sa zaključcima povjerenstva da se ide u izravnu pogodbu sa svim ponuđačima, a ne samo Eurokamionom. Rečeno mi je da napravim tako kako mi je rečeno', rekla je Stipić.