OSTOJIĆEV ZAKON O MEDICINSKOJ OPLODNJI

'Svima moramo omogućiti pristup suvremenoj medicini'

19.04.2012 u 10:07

Bionic
Reading

Vlada je u redovnu saborsku proceduru uputila novi nacrt Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Svjesni da će izazvati brojne kontroverze, ministar Rajko Ostojić i premijer Zoran Milanović pozvali su sve koji imaju potrebu da se uključe u raspravu svojim primjedbama i prijedlozima

Već nekoliko tjedana javnost je podijeljena oko prijedloga novog Zakona o potpomognutoj oplodnji koji donosi nekoliko ključnih izmjena; Umjesto tri jajne stanice, zakonom se omogućuje oplodnja 12 jajnih stanica, a u tijelo žene mogu se unijeti dva zametka. Kod žena koje su starije od 38 godina, a kojima nije pomogla nijedna metoda, mogu se oploditi sve jajne stanice i u spolne organe unijeti tri zametka.

Dijete do svoje 18. godine ima pravo saznati sve o svome porijeklu, odnosno identitet donora jajne stanice ili spermija. 

Raspravu je potaknula i izmjena koja govori da će se zamrznuta jajna stanica ili zametak nakon pet godina čuvanja, uz pristanak, darovati medicinskim ustanovama koje će ih proslijediti parovima koji ne mogu imati djecu. U suprotnom se uništavaju. U medicinsku oplodnju se mogu upustiti bračni ili izvanbračni drugovi, odnosno punoljetna i poslovno sposobna žena koja ne živi u braku ili izvanbračnoj zajednici. Zakon isključuje istospolne zajednice u pogledu medicinske oplodnje.

Takav je nacrt zakona poslan u Sabor, a ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da je glavni cilj zakona odrediti jasne kriterije za primjenu postupaka u medicinski potpomognutoj oplodnji i Hrvatsku uvrstiti u red europskih zemalja koje su to područje pravno uredile.

Ostojić je naveo pet načela na kojima se temelji zakon: načelo optimalnog liječenja, načelo izbora (nema nikakve obaveze za partnere i nametanja stavova), načelo zdravlja žene i djeteta, načelo pravednosti i načelo dostupnosti. 'Prošle godine je HZZO platio 42 milijuna kuna za liječenja parova izvan Hrvatske. Ovim zakonom svim parovima omogućujemo da sve ostvare tu. Novost je i da će nevladine udruge pacijenata sjediti u povjerenstvu za medicinsku oplodnju.'

'Teška je spoznaja da se dijete ne može začeti prirodnim putem, to je potresno za svaku ženu i par koji to sazna. To je stresan postupak koji vam ne jamči da ćete odmah doći do željenog djeteta. Upravo zbog te radosti na kraju puta smatram da ih nitko u tome ne smije ni na koji način onemogućiti i da svima moramo dati priliku da iskoriste ono što im nudi suvremena medicina', rekao je Ostojić i dodao da očekuje da se svi pridruže sa savjetima i prijedlozima.

Zakon je podržao premijer Zoran Milanović riječima: 'Ljudima koji ne mogu imati djecu ovaj zakon znači puno, drugi možda na ovaj zakon ne gledaju ovakvim očima i manje im je važno. Ovaj zakon se odnosi na liječenje neplodnosti žene, bit će polemike oko medicinskog i biomedicinskog dijela u koji se malo ljudi razumije, ali naš cilj je da se svi uključe u raspravu.'

Bivši ministar zdravstva Darko Milinović za Media servis je prokomentirao novi Zakon o medicinskoj oplodnji. Njegovu izjavu poslušajte ovdje.