DARIVANJE PO JADRANKI

Svim rođenima u prvom satu 2009. - 7000 kuna

Bionic
Reading

Umjesto da, kao prošle godine, dar daje samo prvoj, sve bebe rođene u prvom satu nove godine od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti dobit će po 7000 kuna

Potvrdila je to za Večernji list potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji Jadranka Kosor. Prema višegodišnjem prosjeku, nenadani dar dobit će pet ili šest beba, a odluku o isplati tog dara ministrica obitelji Jadranka Kosor već je potpisala. Iako nije riječ nečemu što propisuje zakon, i ta neformalna pomoć pronatalitetnoj politici dobro će doći. Na taj se potez, ove godine i te kako planiran, J. Kosor odlučila nakon afere koja je obilježila gotovo cijeli siječanj, a političarima dokazala da se i najbanalniji i najugodniji protokol može lako prometnuti u najgoru noćnu moru.

Podsjetimo, u novogodišnjoj noći potpredsjednica Vlade Jadranke Kosor već tradicionalno je, ovaj put u društvu ravnatelja KBC-a Zagreb Željka Reinera, obišla rodilje u Klinici za ženske bolesti i porode u zagrebačkoj Petrovoj ulici te je, odlično raspoložena, odlučila započeti novu tradiciju: da Ministarstvo obitelji svakoj bebi koja se prva rodi u Novoj godini da novčani dar – 7000 kuna.

Upravo je to te noći obećala majci Ivana Tamaruta u rodilištu u Petrovoj. I tu su kola krenula nizbrdo. Umjesto odobravanja, ministrica je nakon objave te vijesti doživjela optužbe iz svih krajeva Hrvatske. Svako je rodilište smatralo da je njihova prva beba ujedno i prva beba rođena u Hrvatskoj u Novoj godini. Nakon kratkog promišljanja, odlučeno je da će svoj “prvoj” djeci koju su rodilišta prijavila biti dodijeljeno 7000 kuna

Osim rodilišta, i sami roditelji javljali su se medijima zahtijevajući svoje novac. Tako je, umjesto 7000, u novogodišnjoj noći ministrica Kosor potrošila četiri puta više novca. Nakon objave ovoga teksta, očekivati je da će barem nekoliko ponosnih očeva svojim trudnim suprugama u silvestarskoj noći, umjesto “guraj, guraj”, dobacivati: “Strpi se još malo, riječ je o sedam tisuća.”

I to ne bi bilo ništa čudno niti neuobičajeno. U svakoj zemlji u kojoj se događaju promjene nabolje u sustavu pomoći za novorođenčad ili djecu događa se isti fenomen. Na Silvestrovo, čak i koji dan prije, broj porođaja nevjerojatno se smanji, a mališana rođenih na samu Novu godinu znatno je više od prosjeka.