RETRO

Svijet oko nas

15.11.2010 u 17:00

Bionic
Reading

Biblija, Kuran i Vede u jednom za male geekove. Isprike vjernicima, ali samo su to riječi koje dovoljno snažno opisuju ovaj legendarni izvor znanja koji se čitao raširenih zjenica bez disanja. Volimo budućnost, ali nostalgija za lijepim FTW!

'Možemo bez pretjerivanja reći da se u našim dječjim i omladinskim bibliotekama do sada nije našla tako divna knjiga - i po opremi i po sadržaju.'  'Gola istina' Nives Celzijus prilagođena za najmlađe? Ne. To je samo jedan iz gomile napisa o 'Svijetu oko nas', 'enciklopediji za djecu i omladinu', nakon njezine objave 1960. u izdanju Školske knjige. Odrastanje malih Jugoslavena više nije bilo isto. Iako sam njezine čari iskusio tek kao dijete novorođene države, za listanje izvornog 'Svijeta oko nas' vrijedilo je dobiti i koju 'iza uha'. Naime, kako je moda postala maknuti dijete s ulice, starci su me kao osmogodišnjaka upisali na tečaj talijanskog. Nisam ga podnosio, a bojkotiranje je zahtijevalo radikalne poteze poput zaključavanja u sobu sa 'Svijetom oko nas'!  Za tako uzbudljivih sat vremena, isplatilo se.  

Jugoslavenski san
Rad na 'Svijetu oko nas' započeo je 1955. uz blagoslov ministra kulture i prosvjete Miloša Žanka (inače među nacionalno budnim Hrvatima heretičke ličnosti). Iako se tada nije bahatilo izrazima poput 'interdisciplinaran', 'Svijet oko nas' bio je upravo takav pothvat - tekstove je u pet godina stvaralo više od šezdeset autora i osam ilustratora! Na okupu su se našli najrazličitiji profili stručnjaka - od pedagoga, inženjera, stručnjaka za igračke, liječnika, filatelista, arhivista, pukovnika JNA u mirovini, slikara... Doprinos potonjih pokazat će se ključnim. Naime, velika dilema izdavača bila je otkupiti već gotove ilustracije iz stranih djela ili napraviti nešto originalno svoje. Srećom, odluka je donesena u korist domaćih autora.  Upravo kako je i najmlađima najatraktivnije, slike su nerijetko govorile više od riječi. Možda nekom klincu koji 'Svijet oko nas' pronađe danas u dnu ormara izostane uzbuđenje desetogodišnjaka iz 1960. godine, ali mora mu biti jasno - glavni je medij bio radio (TV je 1962. imalo svako sedmo kućanstvo od 100 i to crno-bijeli), a dnevna doza šarenila u tisku rezervirana uglavnom za naslovnicu tjednika i strip revija! Ilustracije 'Svijeta oko nas' nisu samo u sliku zakamuflirana informacija već su domaćim prilikama prilagođavale američki san. U dva sveska najmanje tri puta javljaju se različiti prikazi moderno opremljenog stana i života 'nove' obitelji - domaćice usisavaju i stavljaju rublje u veš-mašinu dok tata i djeca gledaju TV!  S druge strane jad i čemer - petrolejke, ribanje, dim... San o tehnologizaciji doma trajno je usađen u dječju svijest.

Budućnost iza ugla
Sama znanja koja je pružao 'Svijet oko nas' nije mogao nadomjestiti nijedan dosadan udžbenik. Redali su se članci o Africi koja nije samo pustinja i lavovi već sve češće neboderski gradovi (jasan je utjecaj ideologije Pokreta nesvrstanih), tipovima aviona, pravilima lijepog ponašanja, ledenjacima, dinosaurima, funkcioniranju kina, lokomotivama... 'Broj religioznih, zaostalih ljudi opada, pa će jednom nestati i religije, koje su u prošlosti ljudskog roda bile jedini pogled na svijet', tvrdilo se, a ja sam više od trideset godina nakon nastanka tvrdnje zbunjeno gledao barbu krivih usta na TV-u.

Najbolju su akciju krila poglavlja o najnovijim tehnološkim dostignućima s kojima su i sami autori imali problem s obzirom na to da je gotovo svaki dan stizao novi revolucionarni skok. Valjalo je biti ažuran, a 'Svijet oko nas' išao je i korak dalje otvarajući prostor gomili tada aktualnih futuroloških predviđanja - velegradom koji štiti stakleno zvono kretat ćemo se pokretnim trakama, putovat će se automobilima i letjelicama na atomski pogon, gradit ćemo baze na Mjesecu, a mogli smo se nadati i novim susjedima. Barem je tako tvrdila natuknica o Svemiru u kojem: 'Postoje još milijarde i milijarde drugih zvijezda-sunaca od kojih mnoga imaju i svoje planete. Na znatnom broju tih planeta sigurno ima uvjeta za život. Prema tome opravdano je savremeno mišljenje učenjaka da u svemiru mora biti izvanredno mnogo planeta koje nastanjuju živa bića.' Zanimljivo, iako se divilo računskim mogućnostima 'elektronskog mozga', nije spekulirano o pojavi osobnih računala ili druženju u virtualnosti, ali nudila se  mogućnost da će se uz pomoć teleprintera i telefota vijesti i slike slati izravno iz uredništva novina u stanove pretplatnika! Sada kada malo razmislim zašto u paketu volim retro i futurologiju, znam krivca.

Za kraj, jedan 'hejt' - osamdesetih je 'Svijet oko' nas masakriran. S ciljem osuvremenjivanja i osvježavanja, sve stare likovne ilustracije potpuno su izbačene i zamijenjene gomilom novih fotografija! Čak je i naslovnica smetala - nestala su zagrljena djecu među zvijezdama i raketa s pozadine!  Realnost je sustigla svijet mašte, a da nismo ni pokušali izgradnju baze na Marsu.