bliži se obljetnica

Svijet bi uskoro mogao proglasiti kraj pandemije koronavirusa, a što to točno znači za Hrvatsku?

30.01.2023 u 08:28

Bionic
Reading

U ožujku ove godine obilježit će se tri godine od proglašenja pandemije koronavirusa, a Svjetska zdravstvena organizacija trenutno je u razgovorima kako bi se ona ukinula

Međunarodni odbor stručnjaka počeo je krajem prošlog tjedna raspravu o ukidanju izvanrednog stanja u javnom zdravstvu zbog covida, a Svjetska zdravstvena organizacija trebala bi ovih dana objaviti svoju odluku. Što bi nam donijelo ukidanje pandemije i koji su mogući razlozi za produljivanje tog izvanrednog stanja, u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska' otkrila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

'Na današnji dan prije tri godine proglašena je međunarodna hitna situacija. To je bio uvod u proglašenje pandemije 11. ožujka 2020. U petak je započela rasprava o trenutnoj situaciji s ciljem da se razmotri mogućnost proglašenja kraja pandemije', rekla je uvodno Pavić Šimetin.

Istaknula je kako je odbor WHO-a zasjedao i u listopadu 2022. te da je tada situacija bila povoljna, ali da je u međuvremenu došlo do pogoršanja, pogotovo u Kini. 'Kada gledamo podatke za Kinu, oni su do 14. siječnja 2023. imali oko 5300 prijavljenih smrtnih slučajeva. Unutar tjedan dana prikazali su 78.000 smrti. To je izrazito velik porast za njih, a pretpostavlja se da je situacija puno teža', rekla je.

  • +4
Cijepljenje protiv covida Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

'U prilog tome da se odluči da je kraj pandemije ide činjenica da je puno ljudi cijepljeno i da su preboljeli, što nam daje mogućnost ako se zarazimo da imamo lakšu bolest i da je manje smrtnih slučajeva', dodala je.

Pavić Šimetin rekla je i da proglašenje kraja pandemije ne mijenja puno za Hrvatsku, jer od 7. travnja 2022. imamo ukinute sve mjere. 'Mjere koje su ostale na snazi mogu ostati i nakon proglašenja pandemije ako se sa stručne strane smatra da je to dobro za populaciju i sprječavanje većeg širenja virusa', istaknula je.

Osvrnula se i na nove sojeve - kraken i kerber. 'Kraken se pojavio prošli tjedan u Hrvatskoj i potvrđen je kod 12 osoba, dok je kerber prisutan u Hrvatskoj od rujna. Imamo dokazanih 220 slučajeva. Ti novi sojevi su sve zarazniji, ali klinička slika i simptomi su sve slabiji', naglasila je Pavić Šimetin, dodavši da bi se odluka mogla donijeti ovaj tjedan.