lova Karimovljeve kćeri

Švicarska vraća Uzbekistanu 131 milijun dolara

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 16.08.2022 15:15
  • Objavljeno 16.08.2022 u 15:15
Gulnara Karimova

Gulnara Karimova

Izvor: Profimedia / Autor: Valeriy Levitin / Sputnik / Profimedia

Švicarska i Uzbekistan potpisali su u utorak u Bernu sporazum o povratu 131 milijuna dolara, koliko je oduzeto kćeri bivšega uzbekistanskog predsjednika Gulnare Karimove za vrijeme kaznenog postupka koji se vodio protiv nje

Sporazum je 22. lipnja odobrila švicarska vlada, a u utorak su ga u glavnome gradu Švicarske potpisali švicarski predsjednik Ignazio Cassis i uzbekistanski ministar pravosuđa Ruslanbek Davletov.

Njime je predviđeno da se dvije države dogovore o osnivanju "višepartnerskog povjereničkog fonda Ujedinjenih naroda", objavilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju za javnost.

Fond bi trebao olakšati realizaciju UN-ovih ciljeva o održivom razvoju u Uzbekistanu, zbog čega će projekte provoditi agencije UN-a.

Kći Islama Karimova, koji je, do smrti 2016. zemlju vodio režimom strahovlade, uglavnom inspiriranim sovjetskim centralističkim autoritarizmom, u ožujku 2020. osuđena je u Uzbekistanu na nešto više od trinaest godina zatvora zbog iznude i pronevjere.

Švicarska je 2012. godine zamrznula ukupno oko 800 milijuna švicarskih franaka (831 milijun eura) u sklopu kaznenog postupka koji se vodio protiv najstarije kćeri bivšega uzbekistanskog predsjednika.

Od toga iznosa oko 131 milijun dolara trajno joj je oduzet godine 2019. U lipnju 2019. švicarski senat se složio s vladom o tomu da se Karimova obveže na pregovore o modalitetima povrata imovine Uzbekistanu.

2014., dvije godine nakon što je švicarsko pravosuđe blokiralo 800 milijuna švicarskih franaka, najavljeno je otvaranje istrage zbog sumnje na pranje novca protiv Gulnare Karimove u vezi s tržištem telekomunikacija u Uzbekistanu.

Otac ju je imenovao na mjesto stalne predstavnice Uzbekistana pri UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi.

Na tim je dužnostima bila do ljeta 2013. te je do tog datuma imala diplomatski imunitet.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!