pomoć baniji

Švicarska veleposlanica predala 20 stambenih i 12 sanitarnih kontejnera

27.01.2021 u 11:52

Bionic
Reading

Švicarska se uključila u pružanje pomoći potresom pogođenim područjima Hrvatske, donacijom 20 potpuno opremljenih mobilnih stambenih jedinica i 12 sanitarnih kontejnera, koji su u srijedu predani u Lekeniku

Donacija je dostavljena na područje poslovne zone u Lekeniku, a simbolično ju je predala švicarska veleposlanica u Hrvatskoj Emilija Georgiev Regamey.

Ona je tom prilikom poručila da suosjeća sa stanovnicima Sisačko-moslavačke županije, kao i drugih potresom pogođenih županija, zbog njihovih gubitaka i trauma koje su prošli za vrijeme potresa.

Istaknula je kako se na nesreću potres dogodio za globalne pandemije, a osim toga zahvatio je područje koje je stradalo i u Domovinskom ratu.

Švicarska veleposlanica rekla je kako je donacija rezultat dosadašnje dobre suradnje dviju države. Švicarska je od ranije upoznata sa Sisačko-moslavačkom županijom jer je kroz program švicarsko-hrvatskog programa suradnje, pomogla projekt razminiranja u Kotar šumi nadomak Petrinje, gdje je na površini od dva četvorna kilometra pronađeno ukupno 3500 neeksplodiranih sredstava iz rata, dodala je.

Veleposlanica Regamey svim stradalim stanovnicima županije poželjela je puno hrabrosti, snage i izdržljivosti.

Na osobnom doprinosu i angažmanu, švicarskoj veleposlanici je zahvalila državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović, koja je posebno naglasila kako će se suradnja dviju zemalja nastaviti i u drugim prioritetnim područjima.

Na vrijednoj je donaciji zahvalio i državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Zdenko Lucić, koji je spomenuo golemo značenje donacije za one koji još nemaju sigurno i toplo mjesto za boravak.

Neposredno nakon preuzimanja donacije, stambene su jedinice krenule prema svojim korisnicima na nekoliko lokacija u potresu stradalog područja.