BEZ SLUŽBENE OBAVIJESTI

Švicarska 'prešutjela' BiH da je uhitila Nasera Orića

11.06.2015 u 19:07

Bionic
Reading

Ratnom zapovjedniku obrane Srebrenice Naseru Oriću koji je u četvrtak uhićen u Švicarskoj vlasti te zemlje odredile su ekstradicijski pritvor od četrnaest dana potvrdivši istodobno kako je osnova za njegovo uhićenje međunarodna tjeralica što ju je raspisala Srbija

Lokalni mediji u BiH u petak su prenijeli prvo službeno očitovanje švicarske policije u kojemu se objašnjava kako je Srbija tjeralicu za Orićem raspisala 3. veljače 2014. tereteći ga za napade na srpska sela u okolici Srebrenice u razdoblju od 1992. do 1995. godine pri čemu su počinjena ubojstva, zlostavljanja i progon civila.

Orića su tijekom dana saslušali predstavnici švicarskih vlasti a javni tužitelj Ženevskog kantona prenio mu je kako će tijekom sljedeća dva tjedna biti razmotrena mogućnost njegova izručenja Srbiji od koje se sada očekuje da dostavi odgovarajuću dokumentaciju kojom bi potkrijepila navode iz tjeralice.

Odvjetnicima Nasera Orića također ostaje mogućnost da u ovom razdoblju dokažu zbog čega on ne bi trebao biti izručen Srbiji.

Niti jedno tijelo vlasti u BiH do četvrtka nije dobilo službenu obavijest Švicarske o Orićevu uhićenju a glavni tužitelj BiH Goran Salihović izjavio je kako je iznenađen tim činom jer postoji protokol kojim je utvrđeno kako će svaka država procesuirati svoje državljane ukoliko su počinili ratne zločine.

Najavio je kako će u svakom slučaju tražiti od srbijanskog pravosuđa da prepusti BiH eventualno procesuiranje Orića ukoliko postoje dokazi da je on počinio neki zločin.

Oriću je po optužnici za ratne zločine protiv srpskih civila iz okolice Srebrenice ranije suđeno pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) no on je 2008. godine pravomoćno oslobođen tih optužbi.

Srbija je za njima nakon toga u veljači 2014. godine raspisala tjeralicu ponovno ga tereteći za iste zločine no vlasti BiH na nju su uložile prigovor pa ju je Interpol povukao.

Za sada nije jasno zbog čega Švicarska tu tjeralicu i dalje smatra važećom.

Orićeva odvjetnica Vasvija Vidović u međuvremenu je angažirala svog švicarskog kolegu Guenaela Mettrauxa da zastupa Orića u ekstradicijskom postupku. Mettraux je poznat kao dobar poznavatelj predmeta povezanih s ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije a bio je i u pravnom timu koji je zastupao generala Antu Gotovinu u postupku vođenom pred Haaškim tribunalom.

Zbog uhićenja Nasera Orića nekoliko bošnjačkih udruga koje uglavnom okupljaju razvojačene pripadnike Armije BiH pozvalo je u petak na prosvjedna okupljanja u gradovima na području Federacije BiH.

Najavili su kako će na prosvjedima pred sjedištem parlamenta BiH u Sarajevu tražiti da vlasti BiH prekinu diplomatske odnose sa Srbijom.