ne znaju kuda s njim

Švicarska preplavljena respiratorima, još 300 ih dolazi do sredine kolovoza

06.07.2020 u 16:12

Bionic
Reading

Švicarske vlasti razmatraju što učiniti s viškom respiratora koje su kupovale u velikim količinama u vrijeme kada je izbila pandemija koronavirusa

Nagomilale su se i zalihe higijenskih maski te ih je više od 200 milijuna, a neke narudžbe tek trebaju stići, reklo je ministarstvo obrane i tako potvrdilo pisanje dnevnog lista Sonntags Zeitung.

List se poziva na zapisnike vladinog povjerenstva koje kaže da kantonalne vlasti vraćaju federaciji respiratore, a ove ih nemaju gdje skladištiti niti održavati.

To znači da ih kantoni mogu zadržati, prodati drugim državama ili donirati, možda zemljama u razvoju. 

Kako je postotak oboljelih i umirućih od COVID-19 rastao ranije ove godine, države su pohrlile kupovati respiratore kako bi pomogle disanju teško oboljelih. Svaki respirator stoji desetke tisuća dolara.

Ministarstvo obrane je objavilo da je od 900 respiratora isporučenih do 24. lipnja,  261 skladišteno u vojnoj medicinskoj službi, a 639 je razdijeljeno kantonima.

Još 300 respiratora treba stići do sredine kolovoza.  

Vlada je zadužila vojnu medicinsku službu za kupnju opreme kako se pandemija širila. Zatražila je da parlament odobri više od 2,5 milijarde švicarskih franaka u tu svrhu, a potrošena je približno petina te svote. 

Kupnja zaštitne opreme, medicinskih potrepština i testova još traje, navodi se i izvješće o ukupnoj cijeni bit će obavljeno kada sve završi.