OPTUŽBE

Švicarska na 'crnoj listi' zemalja poreznih rajeva

02.03.2009 u 17:14

Bionic
Reading

Uvrštenje Švicarske na 'crnu listu' zemalja poreznih rajeva među industrijaliziranim zemljama iz skupine G20 bila bi "neopravdana odluka ", ocijenili su u ponedjeljak politički i ekonomski švicarski krugovi, odgovorivši na taj način na izjave francuskoga predsjednika Nicolasa Sarkozyja

"Takva bi se situacija u potpunosti kosila s našim odnosima s EU-om", rekao je za France presse zastupnik Leonard Bender, član vodstva stranke Radikalnih liberala. On je izjavio kako bi takva odluka bila "pretjerana i neopravdana".

Na pitanje novinara zna li bi li se Švicarska mogla uvrstiti na popis zemalja gdje se odlazi radi izbjegavanja plaćanja poreza, francuski je predsjednik u nedjelju rekao kako bi "u aktualnom trenutku i na temelju podataka Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj", odgovor mogao biti potvrdan.

Švicarska udruga bankara kritizirala je licemjerje francuskoga predsjednika. "Jedino ime na popisu zemalja poreznih rajeva, a Sarkozy ga, čini se, želi javno izreći, jest Švicarska", rekao je predsjednik udruge. Švicarska u svakom slučaju mora svim načinima nastojati izbjeći sudbinu Liechtensteina, Andore i Monaca - na crnome popisu zemalja koje ne surađuju s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj.