TRN U OKU

Švicarci za azilante grade geto

04.10.2011 u 07:00

Bionic
Reading

Birmensdorf, mirni švicarski gradić u blizini Züricha, jedva je prihvatio 19 novih tražitelja azila. Grad, izgleda, čini sve kako bi novopridošlice držao što dalje od ostalih građana. Zbog glasnih prosvjeda aktivista gradske vlasti su pristale na gotovo sve njihove zahtjeve. Napravili su im čak i svojevrsni 'put za izbjeglice' koji podsjeća na 'židovsku stazu' kakva se nekad mogla naći u određenim dijelovima nekih europskih gradova, a vodila je do geta, piše Tages-Anzeiger

Zahvaljujući prostranoj šljunčanoj stazi, 19 azilanata koji su svoj novi dom potražili u Birmensdorfu, gradiću nedaleko od Züricha, može 'izravno od željezničke stanice doći do prikolica u kojima su smješteni, bez prolaska kroz susjedstvo', objasnila je Annegret Grossen

Dogovor je postignut s građanima koji smatraju da azilanti trebaju ostati nevidljivi što je više moguće. Kada je Birmensdorf prvi put objavio svoje planove za prikolice za azilante u proljeće 2010, susjedi su prosvjedovali. Navodno je to jedino rješenje, jer je grad već iscrpio svoj stambeni fond. No lokalne novine 'Pisma uredniku' uskoro su bile preplavljene prosvjednim pismima građana, prijeteći da će zbog toga grad izgubiti i do 4,4 milijuna dolara.

'Mi podržavamo Birmensdorfovu politiku prema azilantima, ali smo protiv centra za azilante u stambenim naseljima', stajalo je u navedenim novinama.

U susjedstvu je nedavno postavljen i veliki plakat na kojem piše 'Ne ovdje'. Djelo je to skupine koja se protiv azilanata bori i pravnim putem. Podnijeli su već četrdesetak žalbi, od kojih su sve odbijene, nakon čega je većina odustala od svojih zahtjeva, ali ne i nekoliko obitelji koje i dalje inzistiraju na tome da centar za azilante bude izgrađen dalje, na rubu grada.

Zbog glasnih prosvjeda aktivista gradske vlasti su pristale na gotovo sve njihove zahtjeve. Dakle, ne samo da se grade nove staze, već se planira i sadnja grmlja 'kako bi se prikrila zgrada izvana'. A što se tiče opremanja domova azilanata, zajednica je inzistirala da im se ne nudi 'nepotrebna raskoš', piše Tages-Anzeiger. Tako su azilanti prisiljeni spavati u krevetima na kat i sjediti na trošnim kaučima.

Ipak, nisu svi u Birmensdorfu protiv azilanata. Jedan dugogodišnji stanovnik koji je želio ostati anoniman rekao je da 'staza za izbjeglice' podsjeća na 'židovske staze' kakve su postojale u europskim getima. Kaže da mu posebno smeta činjenica da su najglasniji upravo oni koji su posljednji došli u grad. 'Polovica njih su i sami stranci', kaže on.

Gradonačelnik Steiner je ustrajan u tome da se ta staza što prije dovrši. Zasada se azilanti mogu slobodno kretati po gradu, ali ukoliko dođe do nekakve pritužbe građana, od njih će se zahtijevati da koriste novi put, naglasio je gradonačelnik.