RAT PRIOPĆENJIMA

'Svi na sastanku čuli su izjavu Bože Petrova'

08.02.2017 u 10:37

Bionic
Reading

Nakon što su iz Mosta demantirali to da je predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov na sastanku s predsjedajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem u Sarajevu jasno poručio da ne podržava ideju trećeg entiteta, iz Zvizdićevog kabineta stiglo je novo priopćenje koje demantira Božu Petrova

Iz Mosta su jučer poručili da Ured za odnose s javnošću Denisa Zvizdića nije korektno prenio izjavu Bože Petrova da je on protiv stvaranja novih entiteta. Mostovci tvrde da se Petrov ni u jednom trenutku nije izjasnio za ili protiv trećeg entiteta.

'Petrov je, kao predsjednik Hrvatskog sabora, istaknuo da podržava BiH na njenom europskom putu te da se zalaže za federalizaciju koja će biti osnova za ravnopravnost tri naroda', poručili su iz Mosta.

Povod za takvu reakciju bilo je prvotno priopćenje iz Zvizdićevog ureda, prema kojemu je Petrov nakon susreta sa Zvizdićem rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ravnopravnost tri konstitutivna naroda, ali i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u BiH.

U današnjoj reakciji na Mostovu reakciju iz Zvizdićevog ureda tvrde da su prisiljeni reagirati 'zbog priloga objavljenog u Dnevniku HRT-a'.

'Dužni smo, bez namjere da o ovoj temi dalje polemiziramo, obavijestiti javnost da je priopćenje utemeljeno na autentičnim izjavama sudionika sastanka', navodi se u novom priopćenju.

Dodaju da je susret protekao u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi te da je razgovor bio vrlo otvoren i baziran na međusobnom uvažavanju i produktivnoj razmjeni informacija, stavova i mišljenja.

Federalizam po bosanski

'Pored brojnih tema o kojima je razgovarano, dio razgovora se odnosio na amandmane koje su na Izvještaj o BiH podnijeli hrvatski europarlamentarci s fokusom na značenje i ciljeve pojma federalizma. Predsjedajući Zvizdić je jasno rekao da je pojam federalizma prihvatljiv samo ako predstavlja sinonim za principe i standarde europskog regionalizma koji su bazirani na ekonomskim, prometnim i socijalnim kriterijima te pojasnio da se princip federalizma u BiH doživljava kao etnonacionalni princip novih teritorijalnih podjela, što bi u praksi potkopalo postojeću ustavnu strukturu BiH, a time i njen reformski i europski put.

Predsjedajući je u ovom dijelu razgovora posebno istaknuo da je prijedlog stvaranja novog entiteta, odnosno nove federalne jedinice koja bi nastala 'federalizacijom Federacije BiH', dok bi entitet RS ostao nedirnut, potpuno neprihvatljiv kao model buduće unutrašnje administrativne reorganizacije BiH, kada i ako do nje dođe, pri čemu nitko od prisutnih sudionika sastanka nije osporio izrečeni stav i obrazloženje, poslije čega je i uslijedila izjava predsjednika Petrova koja se sada različito interpretira', navodi se u priopćenju Zvizdićevog kabineta.

Sastanak nije bio u četiri oka

Dodaju da su neugodno iznenađeni neargumentiranim demantiranjem jednog dijela razgovora, preciznije izjave Bože Petrova da ne podržava stvaranje novih entiteta u BiH, koja je izrečena kao nastavak njegove prethodne izjave kojom je on podržao suverenitet i teritorijalni integritet BiH. 'Takvu izjavu smo svi prisutni, a sastanak nije bio u četiri oka, nego mu je prisustvovao velik broj osoba, posebno zapazili i akcentirali i istu smo vrlo blagonaklono doživjeli jer nas je u tome trenutku dodatno uvjerila u prijateljski stav i odnos RH prema BiH. Na kraju je zajednički konstatirano, i to je ono što je najvažnije, da su RH i BiH susjedi i prijatelji, da u međusobnoj suradnji u potpunosti uvažavaju suverenitet, teritorijalni integritet i međunarodnopravni subjektivitet, i da će RH i dalje ostati istinski partner BiH na putu integracije u EU i NATO te ukupnog razvoja i prosperiteta', stoji u priopćenju.