MINISTROVA LOGIKA

'Svi koji daju podatke pristaju da se oni koriste!'

03.09.2010 u 09:08

Bionic
Reading

Ministar uprave Davorin Mlakar ustvrdio je da se Vlada RH neće upuštati u donošenje odluke ni procjene hoće li referenduma biti ili neće jer to nije ni njezino pravo ni dužnost, već da referendum raspisuje i odluku o tome donosi Hrvatski sabor

'Sabor je dobio samo naš tehnički izvještaj o tome kako je cijeli postupak proveden i što su sve pogreške u postupku. Za relativno velik broj potpisa možemo tvrditi da nisu prikupljeni u skladu sa zakonom', naveo je Mlakar gostujući u

sinoćnjem trećem 'Dnevniku' HTV-a u kojemu je bio gost i sindikalni čelnik Ozren Matijašević.

Na pitanje novinara je li točno da je Vlada prekršila zakon i objavila imena potpisnika referenduma ministar Mlakar je rekao da to nije točno.

'Naveli smo samo primjer što je bilo nepravilno u prikupljanju potpisa pa smo to ilustrirali pojedinim izvacima iz popisa. Upravo zbog toga da ne bismo narušili privatnost ili osobne podatke građana, mi smo dio matičnih brojeva po kojima bi se te ljude moglo identificirati prekrili crnim', rekao je dodavši kako to i nije službena evidencija, poput registra branitelja, nego evidencija nastala ad hoc u potrebi prikupljanja mišljenja građana o ideji raspisivanja referenduma.

Napomenuo je da sukladno Zakonu o zaštiti osobnih podataka svi koji daju svoje podatke i matične brojeve de facto pristaju da se oni u određenu svrhu i koriste, a to se tiče i ovoga konkretnog slučaja.

Zamoljen da pojasni tvrdnje kako je u Vladi dodatnim provjerama ustanovljeno da skoro 400.000 tisuća potpisa nije regularno, ministar Mlakar je naveo uvjete iz Zakona o referendumu iz postupka u prethodnom prikupljanju potpisa.

'Ukupno smo primili 294 skripte ili knjige i nijedna nije bila propisno uvezana. Svaka je ostavljala mogućnost da se i nakon roka dodaju novi listovi i birači koji u roku nisu glasovali na tim mjestima', kazao je i dodao kako je obveza i da birač sam upiše svoje podatke i da umjesto njega to ne može učiniti nitko drugi.

Na pitanje je li istinita ocjena da su sindikati formalni dio posla odradili loše i jesu li mu mogli ozbiljnije pristupiti, Matijašević je odgovorio da 'sve objede i diskvalifikacije pokazuju da Vlada živi u oblacima i nema doticaja sa stvarnošću. Nitko ne može poreći rijeke ljudi diljem Hrvatske koje su se okupljale na mjestima gdje smo zatražili prikupljanje potpisa'.

Dodao je da će, bez obzira na 'Vladin trud iz petnih žila', sasvim sigurno sindikati imati potreban broj zakonom propisanih potpisa te da očekuju da će Sabor raspisati referendum.

Na upit ministru Mlakaru hoće li se referendum raspisati temeljem Ustava ili Zakona o referendumu, odgovorio je: 'Novi zakon nemamo, ali postoji zakon na temelju kojeg se može raspisati i provesti referendum, ma kako taj zakon manjkav bio.'

Ocijenio je kako je ta procedura pokazala da ima bitnih stvari koje bi se u Zakonu o referendumu trebalo promijeniti da bi se sutra takve akcije jednostavnije i bolje provele. Rekao je kako vjeruje da će se već tijekom listopada zbog uočenih nedostataka 'probati izaći s izmjenama i dopunama ili s potpuno novim Zakonom o referendumu'.

Za održavanje referenduma potrebno je 450.000 potpisa , a Vlada je za to u rebalansu proračuna osigurala 170 milijuna kuna.