RASPUŠTANJE OGRANKA

Svi grijesi šefa varaždinskih SDP-ovaca

11.03.2015 u 09:09

Bionic
Reading

Predsjedništvu SDP-a Hrvatske sinoć je ŽO SDP-a Varaždinske županije predložilo raspuštanje svih organa varaždinskog ogranka. Razlog je, kako je rekao predsjednik županijskog SDP-a Mario Habek, to što je predsjednik varaždinskog SDP-a Vjeran Radelić nanio štetu ugledu stranke lošim vođenjem gradske organizacije te isto tako loše obavlja posao zamjenika varaždinskog gradonačelnika

'Skoro na svakoj sjednici ŽO-a SDP-a zadnjih godinu i više dana raspravljali smo o lošem radu, upozoravali smo na propuste, ali bez rezultata. Nažalost, nije bilo ni suradnje i zato ne čudi jednoglasna odluka svih članova i članica', objasnio je Habek napominjući da su za prijedlog odluke o raspuštanju glasovali i predstavnici varaždinske gradske organizacije.

Zamjeniku varaždinskoga gradonačelnika se tako, uz ostalo, zamjera to što je njegova supruga zaposlena kao tajnica u gradskoj tvrtki za čijeg je direktora nedugo prije toga postavljen Gordan Novak, Radelićev (stranački) kolega i predsjednik jednog od varaždinskih ogranaka SDP-a. To se dogodilo 2013. kada je Radelić isključio gotovo pola varaždinskih esdepeovca formalno zbog neplaćanja članarine, ali i jačanja svoje pozicije uoči unutarstranačkim izbora koji su uslijedili.

Prošle je godine pak u javnosti otkriveno da Radelić ima dodatak na plaću za koji u Ministarstvu uprave tvrde da ga mogu primati samo službenici. Naime, bruto plaća od 23.992 kuna bruto godinama mu se uvećava za oko 2.000 kuna s osnova znanstvenog stupnja magistra znanosti jer je, kako stoji u objašnjenju, magisterijem iz menadžmenta unaprijedio poznavanje suvremenih metoda organizacije poslovnih sustava i tako može bolje voditi Grad.

Kad je lani varaždinski gradonačelnik Goran Habuš predložio smanjenje plaća sebi, svojim zamjenicima i gradskim službenicima, svega dan prije donošenja odluke Klub vijećnika SDP-a u podnio je na već dogovoreni rebalans proračuna amandman da se kupe udžbenici svim učenicima osnovnih škola novcem predviđenima za gradsku promidžbu, a koja su u varaždinskom SDP-u vidjeli kao sredstva za Habuševu promidžbu.

Usprkos svemu tome, kao i drugim zamjerkama poput razmjerno slabih rezultata na predsjedničkim izborima, Radelić ne vidi opravdane razloge za raspuštanje, već tvrdi da se radi o lažima i insinuacijama. Stoga najavljuje ponovno kandidirati za predsjednika varaždinskog SDP-a ukoliko se uistinu raspuste njegova tijela. O tome će konačnu odluku donijeti Predsjedništvo SDP-a koje će, sudeći po najavama Radelića, dobiti ne samo njegove odgovore na prozivke, nego i potpise članova varaždinskog SDP-a koji ga podupiru kao predsjedniku.

Varaždinski SDP se, očigledno, našao u problemima, i to neposredno pred mjesne izbore na području grada, odnosno skore parlamentarne. Stoga opravdano postoji bojazan da bi unutarstranačka raščišćavanja mogla utjecati na izborne rezultate.

Drugo je pitanje kako će ona utjecati na rad Grada Varaždina, gdje je na vlasti Kukuriku koalicija te HSLS, dok je Radelić praktički trenutačno jedini zamjenik varaždinskoga gradonačelnika nakon što je razvlaštena Natalija Martinčević

U HNS-u, usprkos svemu, ne očekuju nikakve probleme, kao ni u ŽO-u SDP-a jer vjeruju da će vijećnici SDP-a ostati lojalni stranci. Hoće li tako i biti, odnosno kako će se ubuduće ponašati i raditi Radelić, vidjet će se već u četvrtak na sjednici varaždinskoga Gradskog vijeća gdje bi se, uz ostalo, trebala donijeti odluka o raskidu ugovora s Midia Grupom te naknadi višemilijunske štete zbog propasti projekta Biotehnološki park Varaždin koji je trebao zaposliti 1.500 visokoobrazovanih, a deset godina nakon potpisivanja ugovora od toga nema ništa.