REVOLUCIJA REFORME

Sveučilište Al-Azhar okreće se satelitskoj tv

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 15.12.2011 21:32
  • Objavljeno 15.12.2011 u 21:30
Egipat

Egipat

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Al-Azhar, tisuću godina staro islamsko učilište u Kairu i vodeće egipatsko sveučilište, od 2012. će svoj nauk širiti vlastitim satelitskim kanalom osvajajući dio prostora kojim su se dosad koristile islamske stranke, pobjednice prvih slobodnih izbora u toj zemlji

'Revolucija nam je pomogla da se reformiramo', rekao je Mahmud Azab, savjetnik Šeika Ahmeda el-Tajeba, velikog imama Al-Azhara, vrhovnog autoriteta većine sunitskih muslimana.

Sveučilište, koje se nije upletalo u politička suparništva u pripremi i tijeku prvih slobodnih izbora u Egiptu, planira poboljšati i svoje internetske stranice. Želi poboljšati vjersko obrazovanje i potaknuti imame da ponude alternativu neočekivanoj popularnosti nekih islamističkih političara koji su se pojavili nakon rušenja 30-godišnjeg režima predsjednika Hosnija Mubaraka

Imam 'ne želi čekati da Al-Kaida stigne do Kaira', rekao je Azab i objasnio da je bivši režim poticao sektaške sukobe kako bi se održao na vlasti.

Na poticaj Al-Azhara održane su javne rasprave političkih, vjerskih i kulturnih vođa što je u lipnju urodilo Deklaracijom o budućnosti Egipta. Tim tekstom jamči se sloboda mišljenja, vjeroispovijesti i ljudskih prava u državi koja će biti 'civilna, zaštićena ustavom i pravom'.

Sveučilište će pokrenuti dva, možda tri satelitska programa početkom 2012. Također je pripremilo udžbenik o pravu i slobodi u kršćanstvu i islamu, namijenjen muslimanskim i kršćanskim učenicima kojim kani odgovoriti na vjerski ekstremizam.

U Egiptu živi deset posto koptskih kršćana. Na Novu godinu u bombaškom napadu ubijen je 21 koptski kršćanin u Aleksandriji što je pogoršalo odnose Al-Azhara i Svete Stolice čiji su predstavnici dvaput godišnje održavali međuvjerske susrete.

Al-Azhar je osnovan kao medresa 970. u središtu starog Kaira, a u 20. stoljeću postalo je moderno sveučilište otvorivši studij inženjerstva i medicine i tada je stavljeno pod državnu upravu. Osim tradicionalne zadaće podučavanja većine imama u Egiptu i donošenja presuda u teološkim pitanjima, organizira i rasprave između vjerskih, političkih i kulturnih vođa o egipatskoj budućnosti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi