HRVATSKO-SLOVENSKI SPOR

Švedsko predsjedništvo bit će nepristrani posrednik

15.07.2009 u 17:01

Bionic
Reading

Švedsko predsjedništvo EU-a bit će 'nepristrani posrednik' u slučajevima kada pojedine članice EU-a nastoje iskoristiti proces proširenja kao prigodu za rješavanje dugogodišnjih sporova s kandidatskim zemljama, izjavio je u srijedu u Strasbourgu švedski premijer Fredrik Reinfeldt.

'Oni koji su unutar EU-a mogu doći u iskušenje da od procesa pristupanja naprave prigodu za rješavanje sporova koji se dugo vuku. U tim slučajevima moramo pronaći rješenja koja će koristiti objema stranama i koja će omogućiti pomak naprijed kako se ne bio doveo u pitanje napredak postignut u okviru nastavka europskih integracija', rekao je Reinfeldt u govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta u Strasbourgu, kojima je predstavio prioritete švedskog predsjedanja.

Reinfeledt u govoru nije izrijekom spominjao nijednu zemlju na koju bi se ta primjedba mogla odnositi.

'Švedsko će predsjedništvo učiniti sve kako bi pokrenulo proces proširenja sukladno obvezama koje je Europska unija preuzela, striktno se pridržavajući uspostavljenih kriterija. Djelovat ćemo kao nepristrani posrednici', istaknuo je Reinfeldt.

Reinfeldt je istaknuo da su glavni prioriteti švedskog predsjedanja Europskom unijom u sljedećih šest mjeseci borba protiv klimatskih promjena te rješavanje financijske i gospodarske krize. Švedska predsjeda Unijom u iznimno složenim okolnostima kada treba izabrati novu Europsku komisiju, a da se pri tom ne zna na kojem pravnom temelju, s obzirom na to da postupak ratifikacije Lisabonskog ugovora još nije dovršen.

'Izazova je puno i moramo očekivati neočekivano', rekao je Reinfeldt.