UZ BROJNE UGLEDNIKE

Svečanim mimohodom i najvećim šokačkim kolom završene Vinkovačke jeseni, pogledajte fotogaleriju

22.09.2019 u 15:48

Bionic
Reading

U svečanom mimohodu sudionika i reviji konjskih zaprega 54. vinkovačkih jeseni, ulicama i trgovima toga slavonskog grada u nedjelju je prodefiliralo više od 4500 članova 69 folklornih skupina iz Hrvatske i dijaspore koje njeguju izvorni hrvatski folklor te 30 svečano ukrašenih konjskih zaprega i 52 jahača na konjima.

Sa svečane pozornice na Trgu bana Josipa Šokčevića svečani mimohod pratili su uzvanici i gosti 54. Vinkovačkih jeseni, izaslanik predsjednice Republike koja je i visoka pokroviteljica 54. vinkovačkih jeseni, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, izaslanici predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Mladen Karlić i ministar državne imovine Mario Banožić, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te drugi.

Prolazeći vinkovačkim ulicama i trgovima sudionici svečanog mimohoda kroz pjesmu i ples pokazali su dio narodne tradicije kraja iz kojeg dolaze praćeni velikim brojem posjetitelja, od izlaza iz Gradske tržnice preko gradskog središta pa sve do Nogometnog stadiona HNK Cibalije. Na kraju mimohoda građani i gosti zaplesali su zajedno s folklorašima, sada već tradicionalno, najveće šokačko kolo na vinkovačkom stadionu, ali i na središnjem gradskom trgu.

  • +21
Vinkovci: Svečani mimohod sudionika 54. Vinkovačkih jeseni Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Najljepšom zapregom na Vinkovačkih jeseni proglašena je zaprega Krešimira Čorića i Hrvoja Čobankovića iz Iloka, zatim Vinka Puškarića iz Vinkovaca te Ivana Lučića i Adama Stojanovića iz Babine Grede.

Vinkovačke jeseni održale su se 54. put od 13.do 22.rujna, a završit će u večerenjim satima trećim dijelom Državne smotre izvornog hrvatskog folklora.