ISLAMISTI IH PORAZILI I NA WEBU

Sve više stranaca ide u džihadiste, Zapad ne zna kako ih spriječiti

03.04.2015 u 13:36

Bionic
Reading

Više od 25.000 stranaca iz stotinjak zemalja pridružilo se džihadističkim skupinama, među kojima su organizacija Islamska država (IS) i al Kaidi, uglavnom u Siriji, Iraku i sve češće u Libiji, prema UN-ovom izvješću.

Prema tom izvješću skupine stručnjaka, više od 25.000 stranih boraca iz stotinjak zemalja otišlo je u oružane sukobe.

U izvješću se naglašava do sada najveći zabilježeni priljev, uglavnom u smjeru Sirije, Iraka i Libije.

Radi se o lošoj vijesti za Ujedinjene narode koji se trude smanjiti pridruživanje stranih ekstremista, a izvješće ističe da se radi o hitnom problemu za svjetsku sigurnost.
Vijeće sigurnosti je u rujnu prošle godine usvojilo rezoluciju kojom poziva vlade da teškim zločinom smatraju odlazak njihovih državljana u borbe.

Prema tom izvješću, broj stranih boraca u svijetu se povećao za 71 posto između sredine 2014. i ožujka 2015. uz veliko sudjelovanje zabilježeno u europskim i azijskim zemljama.

Veliki broj stranih boraca kreću iz Tunisa, Maroka, Francuske i Rusije, ali u izvješću se spominju i džihadisti s Maldiva, Finske, Trinidad i Tobago kao i zemlje subsaharske Afrike.

Sirija i Irak su postali prave škole obuke za džihadiste, kao što je to bio Afganistan tijekom 1990-ih godina, prema tom izvješću.

Stručnjaci se zalažu za pokretanje učinkovitih politika borbe protiv ekstremizma okrenutih mladima.

Vijeće sigurnosti treba razmotriti ulogu mladih u borbi protiv ekstremizma tijekom rasprave predviđene za 23. travnja.

DŽIHADISTIČKI INTERNET PRIRUČNICI KAO VODIČI ZA AVANTURISTIČKA PUTOVANJA

Nemoć zapadnih država u suzbijanju aktivnosti Islamske države vidljivo je i na internetu, gdje kruže brošure za buduće borce Islamske države, čije daljnje širenje nisu uspjeli suzbiti. Preporuke budućim džihadistima nalikuju onima za avanturističko putovanje, jer, između ostalog, strancima preporučuju da u prtljagu spakiraju i ispravni adapter za struju, objavili su austrijski mediji

Štitnici za koljena su važni, vreća za spavanje, također, sve to stoji u brošuri na engleskom jeziku preko koje Islamska država daje savjete budućim borcima za putovanje u Siriju.

'Pojedinci dolaze tako nepripremljeni da je to suludo', navodi se u dokumentu pod naslovom 'Hijrah to the Islamic state' koji je nazvan prema putu proroka Mohameda od Meke do Medine 622 godine, što predstavlja početak islamskog računanja vremena.

Prema informacijama izraelskog centra za borbu protiv terorizma i informacije (ITIC) brošura se prvi put pojavila u veljači, a pokušaji zapadnih vlasti da se spriječi pristup ekstremističkom turističkom vodiču, bili su neuspješni, navodi agencija Tanjug pozivajući se na austrijski Die Presse.

Novim borcima se savjetuje da idu preko Turske s malo prtljage pretvarajući se da su turisti.

Pristašama Islamske države, koji žele postati ratnici Islamske države, izričito se savjetuje da se prilikom puta obuku ležerno, kako ne bi privlačili pažnju.

Putovanje od Istanbula do pograničnih područja treba, kako stoji u brošuri, biti obavljeno noću, međunarodnim autobusima.

U posebnom dijelu vodiča za žene navodi se kako trebaju izbjegavati putovanja u većim grupama, i da sa sobom nose rezervnu maramu, koju bi mogle koristiti u slučaju da im na granici bodljikava žica podere odjeću.

Turska je, u međuvremenu, pod pritiskom zapadnih saveznika pojačala sigurnosne mjere na svojim granicama.

Tu činjenicu ističu i autori vodiča napisanog na 50 stranica navodeći da je 'postalo sve teže na turskoj granici'. Stoga se savjetuje borcima da izbjegavaju prelaziti granicu na svoju ruku već da iz Turske preko Twittera kontaktiraju predstavnike Islamske države, čiji su kontakti također navedeni u brošuri.

Brošura Islamske države djeluje poput turističke preporuke za avanturistički odmor, jer se borcioma savjetuje da svakako sa sobom na put ponesu ispravan adapter za struju, štitnike za koljena i laktove, jer tijekom obuke i u borbama moraju mnogo puzati.