TERAPEUTSKA DJELATNOST

Sve više Slavonaca živi od pčelarstva

29.09.2013 u 09:07

Bionic
Reading

Da nije sve tako crno u Slavoniji, dokaz su i one osobe koje svaki slobodni trenutak provode u pčelinjem društvu. Trud se isplatio jer su pčelarstvo od sive ekonomije doveli do toga da su pčelari danas uzorni gospodarski subjekti. Kao registrirani proizvođači plaćaju poreze, redovito šalju med na kontrole, educirani su, imaju vrhunsku proizvodnju i tržište, zapošljavaju. U Osječko-baranjskoj županiji primjećuje se sve veći broj zainteresiranih upravo za tu djelatnost, kaže predsjednik Saveza pčelara Osječko-baranjske županije Zvonimir Pajnić

"Sve više mlađih ljudi se počelo baviti pčelarstvom, a pčelaranje je postalo pomalo i terapija jer tko zavoli pčele odmah ozdravi. Pčelarstvo jeste biznis, ali tu treba puno znanja i rada. Onda dolaze rezultati", rekao je Pajnić.

Entuzijazma Slavoncima ne nedostaje, no pitaju se može li se od meda živjeti.

"Može se od pčelarstva živjeti, ali većinom je to dodatna djelatnost ili hobi jer se tu mora mnogo rada, vremena i znanja uložiti da bi se uopće moglo funkcionirati u pčelarstvu", kaže Pajnić.

U davna vremena med se smatrao svetom hranom, ali i danas su građani postali svjesni koliko im ovaj slatki dar prirode može pomoći u očuvanju zdravlja. Čije su pčele proizvele najbolji med znat će se na Danima meda, najvažnijoj pčelarskoj manifestaciji u zemlji, koja se u Osijeku održava od 4. do 6. listopada.