REFORMA CRKVE

Sve više katolika za treći vatikanski koncil

14.10.2012 u 19:09

Bionic
Reading

Nešto više od pedeset godina nakon što je započeo II. vatikanski koncil 1962, sve je više glasova u katoličkoj zajednici koji pozivaju na hitno zasjedanje Trećeg vatikanskog sabora, navodi francuski tjednik Le Nouvel Observateur

Povjesničar Philippe Levillain tvrdi da bi zasjedanje trećeg sabora bio 'jedini odgovor na krizu' dok filozof i povjesničar Michel Gauchet smatra da su zaključci Drugog vatikanskog koncila 'zastarjeli' te poziva na treći sabor koji bi Katoličkoj crkvi donio nužni 'aggiornamento', jednakog obima kao i protekli.

Navode se i slična mišljenja uglednog švicarskog teologa Hansa Künga te suosnivačice progresivne organizacije Comité de la jupe, Christine Pedotti, koja se bori protiv diskriminacije žena u katoličkoj crkvi. Uz javne pozive intelektualaca i teologa, niz svećenika također navodi konkretne teškoće u nekompatibilnosti važećih zaključaka donesenih šezdesetih godina i suvremene prakse.

Pitanja seksualnosti, prokreacije i bioetike bila bi u središtu novog vatikanskog okupljanja. Primjerice, trebalo bi nanovo promisliti kategorije vjenčanih nakon razvoda koji se i dalje smatraju preljubima, celibat svećenika koji je uveden još 1123. tijekom Prvog lateranskog sabora te mogućnost primanja žena u svećeničko zvanje, po uzoru na Anglikansku crkvu. Jedno od gorućih pitanje jest i ono kontracepcije, za koju još uvijek vrijedi enciklika pape Pavla VI. 'Humanae Vitae' iz 1968.

No unatoč nizu veoma konkretnih problema u prakticiranju religije, ipak je malo vjerojatno da će konzervativna struja kojoj je na čelu aktualni papa Benedikt XVI. otvoreno krenuti u odvažni pothvat sazivanja Trećeg vatikanskog sabora, navodi francuski tjednik, i tako nastaviti smjerom kojim je 1962. krenuo papa Ivan XXIII.