PODACI HZJZ-A

Sve manje oboljelih od gripe

04.04.2018 u 21:17

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je do početka travnja službeno registrirano 63.963 oboljelih od gripe, a tjedni broj prijava upućuje na opadanje broja oboljelih, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u srijedu

Najveći broj oboljelih zabilježen na području Grada Zagreba, Splitsko-dalmatinske i Zagrebačke županije, a kao i prethodnih sezona, najveća je incidencija gripe u djece predškolske i školske dobi, a najmanja u osoba u dobi od 65 godina i starijih.

"Uz sezonu gripe se povezuje tzv. višak smrti odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama, kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom", navodi HZJZ.

Gripa Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Dodaju kako je teško reći koliko osoba umre od gripe izravno ili, što je češće, neizravno, kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse. Procjenjuje se da u Hrvatskoj zbog gripe umire do 500-tinjak osoba godišnje, od kojih samo manji broj bude i službeno prijavljen.