party u splitu

Sve je spremno za Ultru: U Split stiže 140 tisuća ljudi, a evo što je novo

06.07.2023 u 16:06

Bionic
Reading

Deveto izdanje festivala Ultra Europe započinje u Splitu ovog petka na stadionu Park mladeži te se u tri dana očekuje ukupno 140 tisuća posjetitelja iz 140 država svijeta, objavili su organizatori. Početkom idućeg tjedna događanja se sele najprije na Brač, potom na Hvar, a završni party održat će se u srijedu navečer u tvrđavi Fort George na otoku Visu

Na trima cjelonoćnim zabavama u Splitu na više pozornica nastupit će najpoznatija imena svjetske glazbene scene: Adam Beyer, Afrojack, Alesso, Axwell, Boris Brejcha, Charlotte de Witte, DJ Snake, Enrico Sangiuliano, Fedde Le Grand, Gryffin, Hardwell, HI-LO, Martin Garrix, Mathame, Morten, Nora En Pure, Oliver Heldens, Steve Aoki, Tchami, Zedd i Timmy Trumpet. Posebno se iščekuje Carl Cox, a nastupa zadnje večeri na manjoj pozornici Resistance i za trosatni nastup za zatvaranje festivala pripremio je svoj hibridni set. Upravo za ovu pozornicu kapacitet gledatelja povećan je na čak 10 tisuća.

Splitska gradska vlast ove godine dala je podršku organizatorima Ultre, no ukinula je financijsku potporu festivalu u iznosu od dva milijuna kuna. Policija je tijekom dana objavila da će temeljito osiguravati događaj, blokirati dio prometnica u krugu oko stadiona i uobičajeno obavljati snimanje.

  • +12
Posljednje pripreme za Ultru u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanović

'Glavni ulaz za posjetitelje ove godine nalazi se na parkiralištu uz pomoćni teren RNK Split, na raskrižju Ulice Hrvatske mornarice i Put Glavičina. VIP ulaz je uz Ulicu Hrvatske mornarice, a VIP ulaz na parkingu preko puta centra Joker. Ulaz se u petak, prvog dana festivala, otvara u 19 sati, a u subotu i nedjelju u 20 sati, uz mjere sigurnosti koje su na najvišoj mogućoj razini. Osim četiri prepoznatljive pozornice, posjetitelji će moći uživati u brojnim interaktivnim sadržajima, raznolikoj ponudi hrane i pića, između ostalog u ponudi veganske i vegetarijanske hrane, i na prodajnim mjestima, na kojima će se, između ostalog, moći pronaći najnovija festivalska modna kolekcija', objavili su organizatori.

Upozorili su posjetitelje da je na festival zabranjeno unositi bilo koju vrstu zapaljivih sredstava, oružje, sprejeve, alkoholna pića i hranu, lasere, veće lance, pištolje na vodu, maske za lice, a dakako i drogu. Nisu dozvoljene ni veće torbe, a prvi put osigurani su ormarići za odlaganje stvari s USB utičnicom, čija je cijena 14 eura dnevno. Festivalske ulaznice mogu se zamijeniti za narukvice u Parku mladeži, kao i u centru grada, na Zapadnoj obali.

Izvor: Cropix / Autor: Jakov Prkić

Stanovnicima koji žive u blizini Parka mladeži organizatori su jučer dijelili besplatne ulaznice, zbog čega se stvorila značajna gužva na festivalskim kućicama. Dio njih već je najavio da će ih preprodati, a u iduća tri dana iseliti iz svojih domova. Ultra Europe u Splitu se održava od 2013. godine, uz dvogodišnji prekid zbog pandemije koronavirusa, a u međuvremenu se pretvorila u prepoznatljiv 'destinacijski' festival. Podaci govore da se najmanje 25 do 30 posto posjetitelja svake godine vraća u Split, a njihov prosječni boravak u Hrvatskoj produljen je s tri na čak devet dana.

Podaci Porezne uprave od prošle godine pak govore da je u tjednu održavanja festivala Ultra Europe u Splitu fiskalizirano 170 milijuna kuna računa više u odnosu na tjedan ranije. Organizatori barataju ukupnom potrošnjom vezanom za festival od čak 150 milijuna eura.

  • +14
Pogled na pripreme uoči održavanja festivala Ultra Europe 2023. Izvor: Pixsell / Autor: Zvonimir Barisin/PIXSELL

Za ovogodišnje izdanje, objavljeno je, angažirano je ukupno tri tisuće osoba: od skelara, scenografa i nosača do kuhara, šankera, konobara i stotina drugih. Na parteru je postavljena nova podloga, a u zračnoj luci očekuje se najmanje 60 privatnih zrakoplova s gostima u VIP zoni, koja je, kako se tvrdi, gotovo pa rasprodana. Organizatori festivala i Grad Split ove jeseni započet će razgovore o sklapanju novog, petogodišnjeg ugovora o održavanju Ultre u Splitu.