britanci na oprezu

Doznali smo koliko je ispisano kazni za mokrenje i bančenje u centru Splita

13.06.2023 u 14:33

Bionic
Reading

Vijest o strožim pravilima ponašanja u Splitu i ozbiljnim kaznama za prekršaje poput ispijanja alkohola u centru grada, uriniranja na ulicama i spavanja u parkovima brzo se proširila europskim medijima, posebno u Britaniji, iz koje dolazi velik broj mladih i često razularenih turista. Gradska odluka o javnom redu i miru tek je nedavno usvojena i zapravo se još uvijek ne provodi u potpunosti - čeka se dodatni angažman zaštitarske službe i suglasnost koju za njen rad treba izdati policija - no interes je svakako pobudila. Učinke će ipak trebati pričekati

'U nekim hrvatskim gradskim središtima vlasti mogu izdati novčane kazne na licu mjesta za ponašanje koje se lokalno smatra neprimjerenim te za koje se mogu izreći kazne zbog remećenja javnog reda i mira. To uključuje tučnjavu, verbalno zlostavljanje, konzumaciju alkohola, ali i šetnju gradom bez majica ili u kupaćim kostimima i drugoj neprikladnoj odjeći', stoji u savjetima za putovanja u Hrvatsku britanskog Ureda za vanjske poslove, Commonwealth i razvoj, ažuriranima prošlog tjedna.

Tamošnji Inews objavio je opširan članak u kojemu također upozorava turiste da će ih skupo stajati ne budu li se u Splitu pridržavali novih pravila zabrane ispijanja alkohola u staroj gradskoj jezgri i divljanja na javnim mjestima.

Veliki pomaci na terenu zasad još uvijek nisu vidljivi, vjerojatno zato što u gradu borave ili ga posjećuju deseci tisuća turista dnevno: stanari centra Splita i dalje se žale na buku i divljanje u noćnim satima, a na društvenim mrežama redovito se pojavljuju snimke obavljanja nužde pred njihovim vratima, pa čak i ispred muzeja ili vjerskih objekata.

U splitskoj gradskoj upravi tportal doznaje da su dosad izrečene 24 kazne, redom za ispijanje alkohola na javnim gradskim površinama u gradskoj jezgri. Izrekli su ih gradski komunalni redari koji patroliraju 'u četvorkama' dok iščekuju angažman zaštitarske službe i odobrenje koje bi za to trebala dati policija, odnosno njeno Ravnateljstvo civilne zaštite.

'Kako samo kažnjavanje nije primarni cilj, redari u velikom broju slučajeva izriču upozorenja koja turisti poštuju', objasnili su za tportal u Gradu Splitu.

  • +6
Turisti u Splitu 2023. Izvor: Cropix / Autor: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Zasad nije poznato kada će dodatne snage izaći na gradske ulice kako bi u noćnim satima kontrolirale provođenje Odluke o javnom redu i miru: očekivalo se da će policija izdati svoju suglasnost za angažman zaštitarske službe da bi na osnovi toga bio raspisan natječaj za izbor tvrtke, no sada je redoslijed ipak promijenjen. Najprije se čeka izbor redara, a potom bi ih odobrila policija.

Njihov angažman ukupno će stajati oko 150 tisuća eura i taj novac treba pronaći u skorom rebalansu gradskog proračuna. Rebalans, međutim, čeka i na odobrenje Ministarstva financija kako bi se Grad Split zadužio za veliki projekt uređenja plaže Žnjan, a sjednica Gradskog vijeća održat će se tek kada pristigne i taj dokument, pa je izvjesno da zaštitari na gradske ulice ipak neće tako skoro…

U međuvremenu njima patroliraju 'četvorke' komunalnih redara koji imaju ovlasti ispisivati kazne, ali ne i zadržavati ljude koje zateknu u prekršaju. Mogu eventualno tek - pozvati policiju…

Kako je tportal prvi pisao prije točno mjesec dana, Odlukom o javnom redu i miru zabranjeno je ispijanje alkohola na javnim površinama u strogom centru grada te na udaljenosti manjoj od 100 metara od vrtića i škola, kao i obavljanje nužde, povraćanje, spavanje u parkovima ili zadržavanje ispred klubova i kafića nakon završetka radnog vremena. U samoj raspravi na Gradskom vijeću kao dodatni prekršaji uvedeni su penjanje i sjedenje po spomenicima i spomen-pločama, kupanje u fontanama i ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena. Kazna za ove prekršaje iznosi od 150 do 300 eura.

Odlukom o javnom redu i miru zapravo su definirani prekršaji koji nisu eksplicitno navedeni u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, pa se dosad nisu mogli ni sankcionirati. Sličan dokument već postoji u gradovima poput Varaždina, Pule ili Kaštela, a za njegovu provedbu, osim komunalnih redara, zadužena je upravo policija.

  • +4
Turisti na festivalu Ultra Izvor: Cropix / Autor: Josko Ponos / CROPIX

U Splitu su policijske patrole gotovo svake večeri primijećene na obodu gradske jezgre i interveniraju prilikom narušavanja javnog reda i mira, no zanimalo nas je u koliko se navrata to dogodilo zbog novih prekršaja iz gradske Odluke o javnom redu i miru u proteklih nešto više od tri tjedna. Pogotovo zato što upravo splitska policija posljednjih mjeseci intenzivno uvodi red među taksistima oko obližnjeg aerodroma u Kaštelima - dok u Splitu, primjerice, na samoj Rivi i ispred Dioklecijanovih podruma danonoćno vladaju kaos i 'ugovaranje usluge taksi prijevoza koja nije unaprijed dogovorena'.

Pitanja o tome postavili smo Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, u kojoj su nam objasnili da oni postupaju i po zakonu i po gradskoj odluci - ali djelokrug je dakako širi, jer pored sankcioniranja neobuzdanih turista, oni rade i svoje svakodnevne poslove.

Po riječima Antonija Šimića, pomoćnika voditelja Službe temeljne policije, u posljednjih mjesec dana u centru Splita bilo je desetak intervencija.

'Za prekršaje vrijeđanja ili omalovažavanja moralnih osjećaja građana ukupno je izdano šest obveznih prekršajnih naloga te je u pet slučajeva novčana kazna iznosila 200 eura, dok je u jednom slučaju iznosila 133 eura. Nadalje, podnijet je jedan optužni prijedlog za čl. 14. i za čl. 13. Zakona o prekršajima javnog reda i mira (dakle i za svađu i tučnjavu na javnom mjestu, op.a.), gdje je izrečena ukupna kazna od 660 eura, a počinitelj je priveden na Općinski prekršajni sud', rekao nam je Šimić.

Zbog ispijanja alkohola ili uživanja droga na javnom mjestu, dodao je, u posljednjih mjesec dana izdana su još dva prekršajna naloga s izrečenom kaznom po 213 eura.

No prava turistička sezona je, reći ćemo, tek započela…