SVEČANOST U BRUXELLESU

Sve je spremno za potpis između Hrvatske i EU-a

KOSOR U BRUXSELLESU

KOSOR U BRUXSELLESU

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U Bruxellesu je sve spremno za današnje potpisivanje Pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije. 'Ovo je kraj prisluškivanja iz predsoblja i početak stvarnog političkog sudjelovanja Hrvatske u europskim politikama. Sada ćemo moći prisustvovati raspravama. Ovo je kraj razdoblja koje se zvalo približavanje EU-u i pregovori, ali je zapravo bilo razdoblje izgradnje države', izjavila je Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, ujedno buduća ministrica vanjskih poslova

Potpisuju se dva dokumenta - Ugovor o pristupanju i Završni akt, završni politički dokument Međuvladine konferencije u kojem se navodi sve što je usuglašeno tijekom pregovora.

Što smo sve prošli na europskom putu

Na početku svečanosti predviđeni su kratki govori predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya i poljskog premijera Donalda Tuska, čija zemlja predsjeda Unijom u ovom polugodištu, zatim predsjednika Europske komisije Josea Manuela Barrosa, Parlamenta Jerzyja Buzeka te predsjednika Republike Ive Josipovića i premijerke Jadranke Kosor.

Odmah nakon fotografiranja počinje redoviti sastanak na vrhu EU-a, na kojem će prvi put sudjelovati 28 zemalja, od kojih jedna, Hrvatska, u svojstvu promatrača.

Problemi oko protokola

Doznajemo da je bilo problema u vezi s protokolom Unije zbog redoslijeda hrvatskih govornika na sutrašnjoj svečanosti potpisivanja. Na inzistiranje Bruxellesa prvo će govoriti predsjednik Josipović, a zatim predsjednica tehničke vlade Kosor. Još se ne zna tko će od hrvatskih čelnika sjediti s europskim kolegama na radnom dijelu sastanka na vrhu.

Predsjednik Josipović u Bruxelles je stigao u četvrtak poslijepodne. Premijerka Kosor istoga dana je oko 20 sati stigla iz Marseillea, sa sastanka Europskih pučana i to redovitom linijom jer se predsjednički zrakoplov pokvario nakon što je njime u Bruxelles stigao Josipović. Josipović i Kosor odsjedaju u različitim hotelima, no večerat će zajedno. Domaćin će im biti šef hrvatske misije pri EU-u Branko Baričević.

Došavši u Bruxelles Kosor je izjavila kako je u pitanju najvažniji dokument koji će potpisati u svom političkom životu i jedan od povijesnih dokumenata za Hrvatsku. Jako sam ponosna što smo taj posao završili, ponosna sam na ono što je moja vlada u protekle dvije i pol godine završila. Kao što znate, kada sam preuzela vladu, pregovori su bili beznadno blokirani, rekla je Kosor.

U Bruxellesu je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora, ujedno buduća ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. 'Potpisivanjem Ugovora o pristupanju završava se razdoblje približavanja EU-u i pregovora, koje je zapravo bilo razdoblje izgradnje države i počinje stvarno političko sudjelovanje u europskim politikama', izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu Vesna Pusić.

'Prestajemo prisluškivati iz predsoblja i počinjemo sudjelovati'

'Ovo je kraj prisluškivanja iz predsoblja i početak stvarnog političkog sudjelovanja Hrvatske u europskim politikama. Sada ćemo moći prisustvovati raspravama. Ovo je kraj razdoblja koje se zvalo približavanje EU-u i pregovori, ali je zapravo bilo razdoblje izgradnje države', izjavila je novinarima Vesna Pusić, članica predsjedništva HNS-a koja je u Bruxellesu sudjelovala na sastanku čelnika europskih liberalnih stranaka (ELDR), koji se tradicionalno okupljaju prije samita EU-a.

Pusić je rekla da je preostalo još posla na izgradnji države u kojoj se može dostojanstveno živjeti.

Što se tiče monitoringa, ona se zauzela da Hrvatska sama u nekim od područja, koje će do ulaska u EU nadzirati Komisija, uvedu vlastitu trajnu kontrolu. 'To je glavni profit pregovora, u suprotnom ćemo i dalje imati slučajeve da ljudi po deset godina čekaju na presude ili da ne znamo kako su imenovani suci', rekla je.

Pusić je izrazila očekivanje da Komisija neće imati potrebe slati pisma upozorenja jer očekuje da će Hrvatska ispuniti svoje obveze.

Govoreći o referendumu u Hrvatskoj, na kojem će se građani izjasniti o ulasku u EU, Pusić je rekla da bi bilo neodgovorno da se održi mjesec dana nakon potpisivanja pristupnog ugovora, kako je predviđeno saborskom Deklaracijom.

Realan rok za referendum je veljača

'To bi bilo neodgovorno, jer nema vremena za dodatno informiranje javnosti niti za motiviranje građana da iziđu na referendum. Ipak, Hrvatska s referendumom ne može predugo čekati zbog početka ratifikacije u zemljama članicama EU-a. Realan rok za referendum je veljača', rekla je Pusić, koja je ujedno potpredsjednica ELDR-a.

Na sastanku čelnika ELDR-a razgovaralo se o gospodarskoj situaciji u EU-u, rješavanju dužničke krize te o pristupanju Hrvatske.

Predsjednik ELDR-a Graham Watson čestitao je 'hrvatskim liberalima HNS-u i IDS-u na istinskom uspjehu' na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj.

'Osim izvrsnih izbornih rezultata, smatramo da je također važno da Hrvatska dobiva liberalno vodstvo u ključnoj tranzicijskoj fazi, kada ulazi u Europsku uniju. ELDR je bio prvi u Europi koji je pozvao na pozitivan stav prema europskim ambicijama zapadnog Balkana i nastavlja to činiti i za zemlje koje to tek trebaju dostići', rekao je Watson.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi