ZAGREBAČKA SKUPŠTINA

Švaljek: Neću vam odgovoriti tko upravlja Gradom – zna se!

26.03.2015 u 11:25

  • +6

Redovna sjednica Gradske skupštine

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Bionic
Reading

Na aktualnom satu u Skupštini Grada Zagreba u četvrtak Sandra Švaljek, zamjenica gradonačelnika Milana Bandića koja trenutačno obavlja funkciju gradonačelnice, porekla je da u Gradu vlada upravljački kaos, kako joj je to spočitao Davor Bernardić iz SDP-a, te je najavila skore kadrovske promjene u gradskoj upravi

Švaljek, naime, nije zadovoljna činjenicom da još uvijek nije donesen novi GUP, koji je trebao biti gotov do kraja 2014. godine.

'Trebamo razmišljati o novim kadrovima, vrijeme je da u gradskoj upravi posložimo situaciju', rekla je Švaljek, dodajući da joj je prioritet bilo imenovanje nove uprave ZG Holdinga. 'Ako smo to uspješno proveli u Zagrebačkom holdingu, ne vidim razlog da ne dođe do promjena i u gradskoj upravi', kazala je Švaljek.

Aktualni sat prošao je, inače, relativno mirno, a nitko nije ni riječju spomenuo zatočenog zagrebačkog gradonačelnika.

Prethodno su iz dnevnog reda izbačene dvije točke vezane uz GUP, jer su i same izmjene GUP-a povučene. Iako je Švaljek kazala da je zakonska obaveza raspravljati o analizi opravdanosti pokretanja postupka izmjene GUP-a i zbog toga je točke stavila na dnevni red, vijećnici su točke izbacili s dnevnog reda jer je i sama točka o izmjenama GUP-u skinuta s dnevnog reda, jer je stručna radna skupina urbanista i arhitekata dala negativno mišljenje.

Bernardić je kritizirao Gradsku upravu da je Strategiju kulturnog razvitka u zadnji tren stavila na dnevni red da bi se Zagreb mogao kandidirati za europsku prijestolnicu kulture. Također je zatražio od Gradske uprave da počne provoditi odluke Gradske skupštine, a kao primjer je naveo neuklanjanje reklama s Trga bana Jelačića. Švaljek se nije složila s njegovim kritikama.

Andriju Mikulića (HDZ) zanimalo je zašto Vodoopskrba naplaćuje uslugu koju ne bi smjela naplaćivati. Konkretno, naplaćuje se usluga velikom broju građana, a nisu spojeni na pročistač Vodoopskrbe.

Štefica Mihalic mu je odgovorila da od 1. svibnja 2014. naknadu plaćaju svi građani, ali cijenu pročišćavanja plaćaju samo građani koji su spojeni na uređaj na pročišćavanje.

Pred vijećnicima se prvi put pojavio i Dejan Fičko iz zagrebačkog Holdinga koji je odgovarao na pitanje o transparentnosti u tom gradskom poduzeću. Fičko je kazao da je pravilnik o transparentnosti pripremljen prije njegova dolaska te će ga nastojati proširiti i poboljšati transparentnost i na druge načine, na primjer putem intraneta.

Dominik Etlinger (SDP) na to je kazao kako smatra da pravilnik sprečava zaposlenicima Holdinga komunikaciju s medijima i javnosti. Etlinger smatra da se radi o represiji nad radnicima te je zaključio da po njemu sindikalac kada podigne transparent protiv uprave može po pravilniku dobiti otkaz. Na kraju je krenuo citirati Mariju Jurić Zagorku, ali ga je prekinuo predsjednik skupštine Darinko Kosor dobacivši u šali: 'Da, da, da, Marija Jurić Zagorka bila je prethodnica Zagrebačkog holdinga.'

Zoran Pilčić
iz HDZ-a zabrinut je zbog položaja i nebrige o hrvatskim braniteljima koji ne mogu ostvariti prava iz zakona o pravima hrvatskih branitelja. 'To je maćehinski odnos prema hrvatskim braniteljima. Zašto se krši zakon o pravima branitelja i zakon o pravima o najmu stanova?' pitao je Pilčić. Švaljek mu je kazala da će zbog kompleksnosti pitanja i teme odgovor dobiti pisanim putem.

Peri Semrenu
iz HDZ-a smeta ski lift na Jarunu jer je koncesionaru istekao ugovor još u rujnu, a čelične konstrukcije stoje u jezeru. Švaljek mu se zahvalila na primjedbi te kazala kako će naložiti nadležnim službama da ga uklone ako je to u skladu s ugovorom s koncesionarom.

Vijećnika Zvanu Brumnića iz SDP-a zanimalo je tko vodi Grad i zašto je povučen GUP s dnevnog reda.

'Na pitanje tko vodi Grad vam neću odgovoriti - zna se', kazala je Švaljek izazvavši salve smijeha vijećnika. 'Ne znam kako će sada neutralizirati prvi dio odgovora', dodala je Švaljek.

Posljednji je pitanje postavio Dan Špicer (SDP) kojeg je zanimalo hoće li Zagreb uvesti besplatan internet u javni gradski prijevoz. Zamjerio je da su mnogi gradovi u Hrvatskoj pretekli Zagreb po tom pitanju. Švaljek ga je podržala i zamolila kolege iz ZET-a i Holdinga da razmotre mogućnosti uvođenja takve usluge.